Thursday, January 27, 2011

hikhikhik....

hahahha...
plik2...
tgh prbincngn,ttbe die kuar je dr stu..
da la sblum tu kna tggu die dlu...
bleh thn gak la smntara mnunggu tu...

pstu die xpuas ati n die ckp yg kte xwt kje...
die xtau ke,org lain byk kje lain...
dan bkn kte je yg tlibat..kte mnunggu org lain gak..

da abis cmtu pstu leh lak die gtau yg
sy syg ...
ntah ape2 kn...hhihihi...
tp xtau la...ape mksud 'syg' tu...

bkn nk dgr pnjlsn org smpai abis...
dgr la dlu...
da la die yg nk jmpe kn...

prbincgn tu brsmbung lg arni...
kte tggu je la ape cte slnjutnye...
hehehe...yg bc ni jgn fkir lain lak...

kWsP

Mmg byk nye pn ptg nye...
11% da..
da cek pn pnyata gji bln ni mllui on9..
lmbt tul nk dpt tgk...
cmne sistem ni...
nk suh org cek on9..tp lmbt...
brkesan ke x ni..hehehe


Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ingin mengingatkan majikan bahawa kadar caruman berkanun bahagian pekerja telah dinaikkan semula kepada 11 peratus daripada 8 peratus berkuatkuasa dari gaji bulan Januari 2011.

Majikan perlu memastikan amaun caruman yang betul dipotong daripada gaji pekerja berdasarkan kadar caruman baru ini dan dibayar kepada KWSP bermula dari caruman bulan Februari 2011.

Sebelum ini, kadar caruman berkanun bahagian pekerja telah diturunkan daripada 11 peratus kepada 8 peratus untuk tempoh dua tahun bermula gaji bulan Januari 2009 hingga Disember 2010.

Ahli yang sebelum ini mengemukakan Borang KWSP 17A(AHL) Khas/KWSP 17AA Khas untuk mengekalkan kadar caruman pada 11 peratus sepanjang tempoh dua tahun tersebut tidak perlu mengambil sebarang tindakan.

Caruman KWSP bulanan bahagian majikan kekal pada 12 peratus.

Majikan yang memerlukan maklumat lanjut boleh mengunjungi cawangan KWSP terdekat, menghubungi Pusat Panggilan KWSP di 03-8922 6000 atau mengemukakan pertanyaan secara online melalui laman web http://www.kwsp.gov.my/ di Enquiry.

peNat...

pnt la...huhuhu
knp la org lain xfhm kje PA ni cmne eh...
trima je la ape yg dibg..
bknnye kte nk bg smua bnde last mnit...
ade sbb nye...
bknnye kte ska2 nk arahkn org...
kte cme diarahkn utk smpaikn surat...

pdhl ku da trgkn pn...
tu pn ade je soaln..
n sibuk nk jmpe bos...
nk jgk pnrgn dr bos...
pdhl ku da explain da knp2...
knp die xbleh,knp die kna g....

pstu kbtuln la ade org nk htr kn die g...
klau x g je la sndiri..
da ade org nk antrkn..cme blik je xdpt nk amik...
ei.......
ku da siap cl kn urustia lg,gtau lmbt...
da la bhgian ku ni,mmg biase nye g mne2 sndiri...

lapo da ni...xmkn lg dr pgi td...
hehehehe

Wednesday, January 26, 2011

knp la die still nafikan ye...

sdgkn dri 2 buln lps lg...

Saya lega kerana Jejai sudah menceritakan perkara sebenar,” kata aktres Nora Danish (gambar) berhubung kenyataan bekas suaminya yang menegaskan dia tidak ada kaitan dengan perpisahan ahli perniagaan itu dengan pelakon Fasha Sandha.

“Saya nafikan gosip yang mengaitkan percutian saya dengan keluarga Jejai di Jepun sebagai punca perpisahan mereka sedangkan hubungan sudah putus dua bulan sebelum itu,” katanya.

Nora atau nama sebenar, Nora Danish Mohd Hanif, 29, berkata dia perlu bertegas dalam perkara itu kerana tidak mahu namanya dikaitkan lagi.

“Saya tidak mahu orang salah faham dan mengaitkan saya dalam perkara itu. Saya kena bertegas kerana sampai bila-bila pun saya akan dikaitkan dengan perkara ini,” katanya.

Nora berkata, sebelum ini dia sedih kerana sering dikatakan masuk campur dalam hubungan Jejai atau Rizal Ashram Ramli, 34, dengan Fasha atau nama sebenarnya Nur Fasha Sandha Hassan, 27.

“Saya sedar ada spekulasi yang sering mengaitkan nama saya kononnya mengganggu hubungan mereka.

“Walaupun gosip itu tidak menyebut nama, saya sedar ia ditujukan kepada saya tetapi saya cuma diam dan membiarkan masa menentukan. Sekarang sudah jelas dan terjawab,” katanya yang dihubungi, semalam.

Menurutnya, dia tidak ada hak untuk masuk campur dalam urusan perhubungan Jejai dengan Fasha kerana mereka bukan lagi suami isteri.

“Kami sudah lama bercerai dan kalau satu hari nanti mereka ditakdirkan berkahwin pun saya tidak ada sebarang masalah.

“Saya sendiri mengaku sedang mengenali seseorang ketika ini seperti yang Jejai katakan dalam akhbar hari ini (semalam),” katanya.

Nora berkata, sebelum mereka bercuti di Jepun pada 30 Disember lalu, Jejai ada menceritakan kepadanya hubungannya dengan Fasha sudah dua bulan berakhir.

“Saya cuma mendengar saja kerana saya tidak mahu mengambil tahu tetapi bersyukur kerana Jejai memberi kenyataan tidak mengaitkan saya dan saya tidak tahu mengenai kenyataan itu sehinggalah membacanya di akhbar.

“Sebelum ini saya sedih kerana ada sesetengah orang hanya mendengar pandangan sebelah pihak saja dan membuat spekulasi sendiri tanpa meminta penjelasan saya,” katanya.

Mengenai kenyataan Fasha, Jejai masih menghubunginya dan menghantar SMS sepanjang ahli perniagaan itu bercuti, Nora berkata, dia tidak tahu apa-apa.

“Mereka sudah putus dua bulan sebelum kami pergi Jepun, kalau Jejai hantar pun mungkin sebagai kawan yang bertanya khabar.

“Selepas hampir tiga tahun bercerai, ini kali pertama saya mengikut keluarga bekas suami bercuti,” katanya.

p/s: hihihi...da ar,ckup2 la psl cte die tu...

eppy besdey...

sorg2 bthday bln 1 ni...
artu dak 1org ni dak 1org lg...

ni la besday girl tu...
da bsr da pn..da tua 1tahun da ye cik...
hihihii
da ssuai da ni pn...xlme lg da kn....


sdr xsdr...lme la da ktorg ni knl...
sjk dr poli smpai skrg...
n xsngka nye...leh lak dpt kje di bwh 1 kmntrian yg sme...
kje pn ade brkait gak...

Tuesday, January 25, 2011

Friday, January 21, 2011

Bukit Broga...

wa..lps ni sape2 yg nk naik tu @ brhajat nk naik @ da plan..sila la brhati2 ye....
jgn trus naik je,pstikan kselamatn anda dlu....

Keghairahan seorang penuntut Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam menawan puncak Bukit Broga di Semenyih, Selangor semalam, bertukar menjadi pengalaman pahit selepas dia cedera parah akibat terjatuh dari ketinggian 50 meter.

Dalam kejadian jam 10 pagi itu, mangsa yang dikenali sebagai Norhanani Shahim, 23, dari Semenyih, Kajang dipercayai mendaki berseorangan sebelum tiba-tiba tergelincir dan terjatuh di lereng bukit.

Difahamkan, mangsa yang mengalami kecederaan serius tulang belakangnya dan tidak boleh bergerak ditemui seorang pendaki, yang kemudian memberi bantuan kecemasan sebelum menghubungi Jabatan Pertahanan Awam (JPA3) Kajang.

Beliau berkata, usaha membawa mangsa keluar dari tempat kejadian perlu dilakukan berhati-hati berikutan tahap kecederaan tulang belakangnya yang serius.

“Wanita malang itu berjaya dikeluarkan selepas dua jam iaitu jam kira-kira jam 1 petang dan dia dikejarkan ke Hospital Kajang untuk rawatan lanjut,” katanya sambil menambah keadaan mangsa dilaporkan stabil.

sesi pindh umah...

aKhirnye....ktorg brjaye....
hahhaha...poyo je lbih....
bjaye mmindhkn brg dr tmpt asal ke ruang tamu...
bkn ringn tau....
antra brg2 nye adalah :
almari,tmpt tv n pti ais.....srta beg2 n brg2 lain...
hehehehehe...brt la gak utk prmpuan mnolak nye....

destinasi prpindahan adlh ke umah baru....
so,dr rabu mlm hgga ke smlm...
mngemas n mngemas n pindh brg...

stlh mnunggu bbrp jam,akhirnye lori yg dtunggu pn smpai...
cOmel lori tu ngn gmbr2 kt tpi die...hehehe
da la kna isi borg dlu kt guard tu...
guard tu bg je borg,xckp ape pn...
ku lak yg tnye yg mne nk isi...
yela,sbb ade yg kte xprlu isi kn...

lps tu,kami brjaye mnyumbat brg2 ke dlm 2 lif srntak...
mksudnye 1kli jln je la...
ble ku nk naik smula amik beg,guard tu kt lif tu...
die tnye, ade lg ke??
ku ckp la..da abis pn...
ei,da abis da...
da la..knp xcaye??hihihihi

yg ku grm,tu leh lak ade org tu ckp brg ktorg xmncabar....
pdhl ku da ckp awl2,ape brg yg nk diangkt...
ape ingt brg umah lngkp ngn set sofa,meja mkn ke ape ke...
lain la,klau ade org nk bli kn...hihihi

sbaik je smpai kt destinasi yg dtuju....
trus la hntr brg2 kt umah yg spttnye...
hnye 1 lif je dprlukan...
hehehhe

pstu,ktorg pn duk tgk umah yg mne antara ktorg dr blok ku...
hahahah...
yela,mne la tau...lps ni leh brhubungn wlau pn dr jauh....
ngn hnye mmandang dr umah msing2....

lps stle kemas brg,
leh lak dua2 ni duk tdo je...
hehehe...pnt ye kak...
lapo lak tu...
tp dkacau tdo ktorg ngn pncari umah sewa ni...
ngn xgtau nme nye...hehehehe
gaye mcm nk dduk umah tu,
tp xtau la...
tgk je la cmne..
ye cik mas n cik sal....

lps ni,ade 1 lg trip...
utk mngangkut tv n tilam...srta beg bju....
ala,astro cmne lak ni....

al-fatihah...

pgi2 lg ku da dgr bnyi msg dr toilet...
sape lak msg ku pgi2 ni...
biasenye psl keje la kn...
tgk2 alamak dr bos...
ingt kn ade bnde urgnt ke...

rpe2nye,ku dimaklumkan yg ibu beliau tlh kembali ke rahmatullah...
al-fatihah...
smoga roh allahyarhamah dicucuri rahmat n dtempat kan di kalangan org2 yg briman...
innalillahiwainnailaihirojiun....
mninggl pd pgi jumaat...
dilpskn dr soal jwb kubur hingga ari kiamat srta trplihara drpd seksa kubur.

pgi2 lg ku da gtau kt pa bos bsr psl tu...
ade gak bos n pgwai yg ku gtau sndiri...
n ku mklumkn pgawai tntg khdirn bengkel...
pstu ku ckp la email xleh bkk...
n die pn ckp bnde yg sme...
a'ah sy pn xleh bkk ni...
em,sme la kte...

Thursday, January 20, 2011

rawat penyakit...

Kelebihan sejenis tumbuhan ni. Ia berkhasiat dalam merawat penyakit asma (lelah), hilangkan panau serta meredakan demam. : Pokok Sungkai



Cara merawat :

A) utk penyakit Asma / Lelah

1. Ambil pucuk muda daun sungkai


2. Keringkannya terlebih dulu selama beberapa hari di dalam rumah anda.

3. Setelah kering, rendamkannya ke dalam segelas air panas.

4. Biarkan ia selama beberapa minit atau sampai sebati.

5. Setelah air rendaman tadi suam, anda minumlah perlahan-lahan.

6. Amalan meminum air rendaman pucuk sungkai ni perlu dibuat setiap hari. Barulah dapat merasai kesannya. InsyaAllah.


B) Hilangkan panau n redakan demam

1. Ambil beberapa helai daun sungkai

2. Rebus n jadikan sbg demah .

* demah : benda (spt pasir, air, yg dipanaskan) utk tuam bhgian badan yg sakit.


C) Redakan demam

1. Ambil bbrp helai daun

2. Kisar daun utk dibuat jus

3. Campur jus dlm air mandian

4. Mandi dgn air mandian dpt kurg kn suhu badan

p/s : tp mane lak nk dpt pokok sungkai tu eh...



penat??

Bagi mengatasi kepenatan semasa melaksanakan tugas-tugas seharian sama ada di rumah mahupun di tempat kerja, bolehlah jadikan petua yang diajar oleh Rasulullah s.a.w. kepada puteri kesayangannya Saidatina Fatimah sebagai penawarnya.

Baginda s.a.w. berkata:
“Apa kamu mahu aku ajarkan perkara yang lebih baik daripada apa yang kamu minta daripadaku?. Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur:
a. bertasbihlah (Subhanallah) 33 kali,
b. bertahmid (Alhamdulillah) 33 kali
c. bertakbir (Allahuakbar) 33 kali.


Lakukanlah dengan penuh ikhlas dan istiqamah (berterusan) , Insya Allah – Allah dari petunjuk Nabawi ini mampu menyelesaikan bebanan-bebanan hidup seharian kita. Akan terserlah ceria di wajah pada keesokan hari dengan senyuman.

“Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun” (Sabda Rasulullah SAW)
“Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.”

Eppy BeSDay.....


ade la org tu kn...
besday die sAme ngn ari thaipusam...
ku da tlis kt fb die awl2 ingtkn die...
tau2 die blik kg lak...
smbut ke kak....hehehehe
ke nk larikan diri utk mngelak....

ni la orgnye...
yg da mnempuh ari Tua die arni....
hihihihi
jgn mare ye kak...


SELAMAT ARI LAHIR cik Tiemah....
yg ke ..2+ tahun...
sMGa pJg uMur, Murh Rzki...
adiah mtk kt dak2 ni...hahahaha
xpn,mtk kt kwn kjg je la...
ups..msih cik lg...
mnghitung ari utk dpt title puan....


ni la org nye...
gmbr bwh ni amik brkat katanye...
hihihii...
g mjlis org dlu...



ni plak gmbr g mjlis org gak...hehehe
byk tul ktorg ni g mjlis org je...
lps ni ktorg br 3 leh g mjlis 'org tu' plak.....



da nk msuk bln 2 ni...
tp kad 'org tu' xdpt lg ni...
ku ngn ifa da ttnye da...
mne la kad bdk 1org ni....hahahaha

Wednesday, January 19, 2011

cmpur + ....

Esok Thaipusam....

Beratus-ratus penganut agama Hindu sudah membanjiri Kuil Sri Subramaniam Devasthanam, Batu Caves hari ini walaupun perayaan Thaipusam akan disambut esok.

Tinjauan Bernama mendapati ada pada kalangan mereka sudah tiba di kuil itu seawal 8 pagi untuk membayar nazar lebih awal bagi mengelakkan kesesakan pada hari esok.


Bersama-sama berjalan kaki dari sana, ia boleh dikatakan sebagai rutin pada setiap sambutan Thaipusam,” katanya. -Bernama

ni cte lain plak...

Anugerah Golden Globe Awards 2011 yang berlangsung kelmarin




Barisan pelakon Glee penuh teruja dengan tiga kemenangan yang diraih siri TV popular itu terutama Anugerah Siri, Muzikal atau Komedi Terbaik.

Bagi kategori televisyen, drama bersiri popular, Glee merangkul tiga anugerah iaitu Pelakon Pembantu Lelaki dan Wanita Terbaik serta Drama Komedi Terbaik.

xabis2 lg tu...

Semuanya bermula daripada laporan akhbar Weekly World News kononnya pengasas Facebook, Mark Zuckerberg, 27, sedang berhadapan dengan tekanan untuk menguruskan laman web itu.

Zuckerberg dilaporkan berkata, laman sosial itu sudah di luar kawalan beliau sehingga memberikan tekanan dalam menguruskan syarikat dan mengganggu kehidupannya.

“Saya perlu menghentikannya bagi mengelakkan tekanan ini,” katanya pada sidang media di luar pejabatnya di Palo Alto baru-baru ini.

Dakwaan itu berlarutan apabila Zuckerberg dikatakan dalam satu temuramah menerusi telefon berkata, secara peribadi beliau tidak menganggap bahawa penutupan Facebook itu adalah satu keputusan besar.

“Secara jujur, ia (menutup Facebook) adalah untuk kebaikan. Tanpanya, orang ramai akan keluar dan berjumpa dengan rakan-rakan. Itu adalah lebih baik.

“Saya tidak kisah mengenai wang. Saya hanya mahu kehidupan saya semula,” Zuckerberg dipetik sebagai berkata sehingga membimbangkan pengguna Facebook di seluruh dunia.

Nantikan kebenaran gimik paling popular di dunia menjelang 15 Mac ini. Dunia akan menyaksikan taktik paling berjaya Facebook dalam usahanya menaikkan lagi rating popularitinya.

Mendengar khabar belum pasti itu, setiap yang mendaftar sebagai pengguna Facebook tertanya-tanya apakah laporan itu benar atau sekadar khabar angin semata-mata.

Tidak lama selepas khabar angin ‘penamatan riwayat Facebook’ dan tiada kenyataan rasmi yang mengesahkan tentang penutupan laman web itu, maka ramailah peminat setianya yang tersenyum dan menarik nafas lega.

Ketua Pegawai Eksekutif CASO Sdn Bhd, Ezran Baharum berkata, ia bukan satu perkara mustahil apabila terdapat desas-desus tentang penutupan operasi Facebook yang dikatakan akan bermula Mac ini.

Mempunyai kemahiran dan pengalaman dalam bidang teknologi maklumat (IT), pemuda 27 tahun ini berkata, keputusan tersebut mungkin dibuat atas beberapa faktor termasuklah ketagihan melampau masyarakat dunia terhadap laman itu.

“Sememangnya tidak mudah untuk menguruskan sebuah laman web yang beroperasi tanpa henti di seluruh dunia,” jelasnya yang sedang membangunkan laman web sosial, 1malaysia.com.

Laman sosial yang mula dibuka kepada umum pada 12 Januari lalu merupakan laman web sosial yang dibangunkan oleh tujuh anak muda berusia 26-32 tahun, termasuklah Yew Hong dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Ezran Baharum.

Layari web 1malaysia.com

Tun Dr Siti Hasmah

Mantan wanita 1 negara :

Sebaik melabuhkan tubuhnya di kerusi empuk, Dr Siti Hasmah terus membuka bicara tanpa dipinta. Kisah persahabatannya dengan Dr Mahathir ketika menuntut di kolej dan cerita bagaimana bibit-bibit cinta mereka berputik begitu mencuit hati.

Sesuatu yang mengagumkan, ingatan wanita kelahiran Selangor itu masih lagi tajam walaupun pada usia 85 tahun.

“Saya seorang yang cukup feminin di zaman kolej. Sebagai wanita, saya gemar berbaju kurung, berkebaya dan suka mengikat tocang. Sehinggalah pada suatu hari, saya ditegur profesor yang meminta supaya saya memotong pendek rambut kerana bimbang disambar api ketika melakukan uji kaji,” katanya sebagai pembuka bicara.

Cerita rambut tocang hendak disambar api oleh Dr Siti Hasmah ini menyebabkan kami semua ketawa. Memang aaak lucu. Mungkin sudah terbiasa sejak di zaman kolej, beliau memang nampak lebih selesa untuk terus berbaju kurung.

Berbicara mengenai lelaki yang berjaya menambat hatinya, kata Tun Siti Hasmah, suaminya yang dipanggil ‘Det’ adalah seorang yang pemalu serta sukar meluahkan perasaannya secara terang-terangan.

Mereka berkenalan pada 1947 dan mulai rapat apabila Tun Mahathir menjadi tutornya.

“Walaupun zahirnya hubungan kami nampak mesra, namun setiap kali mengikuti kelas bersama Tun Mahahtir, kami selalu juga berkelahi.
“Tapi dia (Dr Mahathir) seorang yang bijak. Jadi setiap kali mengajar, dia tidak suka sekiranya saya mempertikaikan apa yang diajar. Baginya kalau itu jawapannya, jangan pertikaikan dan jangan cuba mencari formula lain kerana memang itu jawapannya.

“Dia juga seorang yang kuat cemburu. Ketika di kolej, saya satu-satunya wanita Melayu. Saya pula suka berkawan dengan sesiapa saja tetapi rupa-rupanya Tun tidak suka. Mula-mula saya tidak faham, tetapi lama-kelamaan barulah saya sedar yang dia tidak suka saya terlalu rapat dengan lelaki lain. Bila tahu begitu, saya cuba tidak berkawan rapat dengan lelaki lain,” kata Dr Siti Hasmah. ;-)

ade org cmni eh...

sbnrnye leh ke amik duit org tu...
da la tu sggup mmbahayakan diri lak...

Menyedihkan apabila pengguna jalan raya seolah-olah ‘berpesta’ memungut syiling yang bertaburan di lebuh raya selepas kenderaan membawa wang itu terbalik dalam kemalangan di Kilometer 244 Lebuhraya Utara-Selatan (Plus), dekat susur keluar Pedas di sini, semalam.

Tinjauan Harian Metro di lokasi kejadian mendapati ada pengguna sanggup mempertaruhkan nyawa memungut syiling di tengah lebuh raya tanpa mempedulikan kenderaan lalu lalang.


Pemandu pacuan empat roda membawa wang berjumlah lebih RM70,000 berkenaan yang dikenali sebagai Zairulhisham Mansor, 28, berkata kejadian berlaku selepas kenderaannya dilanggar daripada belakang oleh sebuah kenderaan lain.

“Akibat perlanggaran itu, pacuan empat roda yang saya pandu hilang kawalan lalu terbalik menyebabkan syiling dibawa bertaburan.


“Ketika itu, saya berada di lorong paling kiri dan bernasib baik kerana tidak mengalami kecederaan serius,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, di sini.

Harian Metro difahamkan, wang berkenaan milik sebuah syarikat pengedaran syiling dari Shah Alam, Selangor untuk dihantar ke beberapa pasar raya di Melaka.

PTPTN

Salam,

1- Setelah meneliti dokumen PTPTN dalam sistem Ujrah, saya mempunyai beberapa perspektif seperti yang akan dibentangkan.

2- Perubahan sistem 3% kepada 1% yang dinamakan sistem Ujrah sebenarnya mempunyai helah tertentu yang harus diketahuï sebelum diisi.

lagi...



3- Baki yang dikira bukan baki semasa, tetapi adalah baki pada tahun tertentu, dalam kes ini Jun 2008.

4- Perjanjian yang adil sebenarnya hendaklah menggunakan jumlah asal pinjaman seperti yang terdapat dalam perjanjian asal.

5- Menggunakan baki pada tarikh yang berlainan sebenarnya menimbulkan keraguan, contohnya apabila peminjam telah meminjam pada tahun Jun 2000 hingga Mei 2003 (selama 3 tahun).

6- Dalam kes ini, peminjam telah dikenakan kos sebanyak 3% dari tahun 2003 hingga 2008.

7- Justeru, jika pinjaman asal bernilai RM 24000, dengan dicampur dengan kos di atas (3 % x 5 tahun) akan bernilai RM 24000 + RM 3600.

8- Dengan anggapan peminjam belum lagi membayar sebarang jumlah sehingga tarikh tersebut, jumlah yang dinilai dalam perjanjian ini sebenarnya bernilai RM 27600.

9- Melaluï sistem Ujrah, peminjam akan dikenakan 1% daripada jumlah (RM 27600) ini bernilai RM 276, selama 126 bulan iaitu 10.5 tahun.

10- Justeru, peminjam akan dikenakan tambahan sebanyak RM 276 x 10.5 iaitu RM 2898.

11- Maka jumlah sebenar yang dikehendaki dibayar oleh peminjam adalah RM 27600 + RM 2898 iaitu RM 30498.

12- Maka peminjam akan membayar RM 30498 setelah meminjam sebanyak RM 24000.

13- Ini melibatkan pertambahan jumlah sebanyak RM 6498 daripada jumlah asal pinjaman, atau 27.075% daripada jumlah asal.

14- Sebenarnya, setelah dikira, sistem ini adalah satu helah bagi PTPTN mendapatkan kembali bayaran balik dengan cara potongan gaji.

15- Setelah menandatangani perjanjian sistem Ujrah ini, peminjam akan membayar secara potongan gaji tanpa boleh mengelak daripada membayar pinjaman ini.

16- Ini bermakna, keuntungan adalah kepada PTPTN, yang mengambil 27.075% daripada pinjaman asal, DAN pembayaran on-time melaluï potongan gaji.

17- Saya melihat ini sebenarnya adalah helah untuk memaksa peminjam membayar melaluï potongan gaji, dan bukan sebagai satu “ihsan” untuk mengurangkan beban peminjam.

18- Saya melihat ini adalah helah bagi memastikan peminjam yang selama ini hanya membayar RM 50 sebulan, yang entah bila akan habis membayar pinjamannya, akan membayar RM 200+ sebulan mulaï tarikh sistem Ujrah diluluskan.

19- Lebih menguntungkan pihak PTPTN, ia akan berlaku secara clean atas topeng Syari`ah.


WaLlahu a`lam.

so,cmne ni??
ade sape2 leh gtau hal sbnrnye??

cpt tul nk wt...

Pelaksanaan Kalendar Akademik IPTA mulai sesi 2011/2012

tp ku tgk cm da mula je...
pdhl ku rse bru je dgr...
ye..kt ofce sndiri da dgr bnde2 ni..
dr taun lps lg..
tp tup2 trus 'on' je...
cpt tul diorg wt dasar..
sdgkn bnde ni still kuar msuk meting lg...

yg ku tau anjakan 2mggu bg stiap sesi..
cth tarikh pljr baru bln julai..tp ni pljr sdia ada bln ogos...
cmtu ar...
ke ni trial utk 2-3 thun eh...

Tuesday, January 18, 2011

mcm2 la...hiburan smuanye...

mne 1 btul ni eh??


Kata Norman:-
Ketika dia telefon itu saya dengan Memey tengah sarapan pagi. Kami makan di kedai yang kami selalu pergi di Taman Seri Rampai, Wangsa Maju.

Sedangkan masa tu Memey ckp Norman tgh siap2...

Ni plak yg Abby gtau kt fb die :



hihihii..
sorg ckp lain,sorg ckp lain...mne 1 btul tu...

meeTIng2.....

wa..byk nye meeting esk...
knp la smua sbuk2 nk wt meeting esk ni...
brderet2....
smpai ke ptg....
wlaupun bkn ku yg kna g meeting...
tp ku tgk je surt...
ku da tau bos ku cmne la....
ngn esk ade bnde nk present kt meeting tu...
esk pgi2 msti bz nye la...

td meting kul 11 ngn mntri pn...
klam kbut gak...
rsa da stle je smua...
ttbe smpai kt ats...ade je yg trsilp srba skit...
lg2 klau bos ku prsan ade ssuatu yg xlngkp @ xkna...

sjak 'die' ade ni...
stiap kali meting sksyen ktorg anjurkn...
rsenye mmg cmtu je la keadaannye...
da la sksyen n bhgian ktorg mmg byk anjurkn meting...
ku da tau da cmne lps ni....

-filem terakhir beliau-

”JANGAN HANTAR AKU KE NERAKA”
LAKONAN TERAKHIR FAIZAL YUSOF BERSAMA TV9

Pemergian Allahyarham Faizal Yusof pada awal tahun baru 2011 memang amat memeranjatkan bagi kita semua dan memberi kesan yang besar dalam pesada seni hiburan kita. Terutamanya kepada rakan-rakan seperjuangan beliau yang menjayakan drama “Jangan Hantar Aku Ke Neraka” seperti ialah Fadilah Mansor, Adeq Ku Yusry, Watie Sadalie, Wan Sharmila dan Wan Nor Azlin kerana mereka baru sahaja beberapa hari selesai pengambaran tele-filem tersebut.

Kepada anda yang ingin melihat lakonan daripada pelakon berpengalaman ini menerusi tele-filem ‘Jangan Hantar Aku Ke Neraka’ merupakan tele-filem terakhir Allahyarham dan bakal ditayangkan pada hari Rabu, jam 8.30 malam pada 19 Januari ini menerusi slot Skrin Di 9.

mcm2....


wa..filem Khurafat kutip RM 2.8 juta dlm masa 5hari..
tp mmg leh thn ar cte...
dlm pggung tu mmg asyk dgr org jrit je...hihihi...
tp ade gak part yg kt dlm tu ktorg gelak...
bkn tu je,siap leh ckp lg,ar lps ni ape,lps tu ape....
sbb tau,ble mlm dtg je...msti ade 'ssuatu' tu dtg....
mcm2 la...

n 1 lg...
dgr2 nye...AF9 kali ni mrupakan yg terakhir..
stkt ni yg tu cnfirm la...
cme yg ni berita belum sah, namun daripada sumber yang dipercayai ada menyatakan bahawa Ahmad Dhani mungkin bakal calon pengetua untuk Akademi Fantasia 9 (AF9).

Ketika berlangsungnya sidang akhbar Khamis lepas di Duo Apartment, pihak AF9 banyak kali diajukan pelbagai soalan mengenai bakal pengetua AF9 yang dikatakan daripada seberang. Antara nama lain yang timbul ialah komposer terkenal Indonesia, Erwin Gutawa, juga bapa kepada penyanyi muda berbakat besar, Gita Gutawa (Kembang Perawan)..

Pengurus Saluran Astro Ria, Azlin Reza Azmi mengesahkan bahawa program realiti hiburan itu tidak akan diteruskan lagi pada masa akan datang.

"Penganjuran AF yang terakhir bukanlah disebabkan faktor SMS yang kurang mendapat sambutan. Malah, ia juga tiada kena mengena dengan faktor bajet tinggi atau pun rating TV. Keputusan ini dibuat disebabkan kami mahu cuba membuat program baru yang lain.

Azlin turut mengumumkan bahawa musim AF yang terakhir ini juga akan menampilkan kelainan yang mana, ia bakal menggamit nostalgia AF dari musim pertama sehingga musim ke-8 tetapi uji bakat AF9 juga nanti buat pertama kalinya akan dibuat secara online.
tgu je la ye..




Ini lawak antarabangsa ke apa? Dr. Rozmey kembali mewarnai dunia hiburan dengan idea-idea yang makin pelik & tak munasabah. Terpengaruh dengan khabar angin bahawa Facebook(fb) bakal ditutup 15 Mac 2011, Dr Rozmey bercadang untuk membuka sebuah laman sosial bagi mengantikan kekurangan tersebut, dRbook.

hehehe...mcm2 kn...tp yg sbtulnye fb ditutup tu cme khbr angin je...

Friday, January 14, 2011

xde iDea...

ei..knp la ngn email ni...
dr mggu ni lg..
lmbt tul..
arni lg la...lgsung la xleh..
bkk tu leh..tp cmtu je la...
klau klik ssuatu kt inbox...cmtu je la gak..
tlis je loading...
xbrgrak2 gak....
sush tul..da la smua bgntung kt email...
trpkse la mtk softcopy...
nsib la yg nk mtk tu 1bhgian je...
klau lain bhgian cmne...
trpkse la fax...
rmai gak da ngadu,email xok la..
xleh trime la...

ngn bos ku ni lg la..
email out tul la...
ku pn ye kn je la...
nk wt cmne kn...

ku ni td slain wt kje...
asyk duk jwb tlfn je..
ni mgkin psl email out la ni..
org luar duk tnye tu la,ni la..
lyn kn jela..
yg mne ku tau,ku gtau...
yg mne xtau..hehehe...bg no @ org brkenaan je la...
smpai ade org dari china cll..
ku da trfikir,nk ckp mlyu ke inggris..
tp tgk die ckp mlyu...
jwb je ar trus...
hihihihi...
yg klkr nye die leh tnye ade 1 nama pgawai tu...
pgwai tu prmpuan ke...
eh,bkn...llki...
nme die en.......
hehehehe..mcm2...

sian die smlm blik lmbt lg...
meting dr kul 4 ptg smlm...
mmakan masa hingga 3 jam lbih...
smpai la ke mlm...
ni smua gara2 meting ngn org tu la ni....
rmai da bsing ,ckp npe la die wt meting lme2...
ntah la ye..tu kna tnye diri die sndiri la...
xkn la die tu asyk fkir psl kje je..
xfkir kn fmly ke..
org lain pn ade fmly gak...
ei...mcm2...
mkin bijk pndai,jwtn mkin tinggi, gji mkin byk...
mkin mcm2 la prngai ssorg tu....
ssh rpenye hidup kt dnia ni kn...
hehehehe

wa...pemain Malaysia dpt rm65k tu..

wa..bruntung tul pemain Malaysia..
da rzki diorg kn...
brbaloi ngn usaha yg diorg bri kn tu...


Kejayaan pasukan Harimau Malaya menjuarai Piala Suzuki AFF 2010 pada 29 Disember lalu terus diraikan apabila semalam kerajaan mengumumkan insentif saham amanah serta wang tunai berjumlah RM65,000 kepada setiap pemain dan jurulatih. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata setiap pemain dan jurulatih akan menerima unit Amanah Saham Wawasan 2020 bernilai RM50,000 yang tidak boleh dikeluarkan sehingga tempoh 10 tahun. Mereka juga akan menerima insentif khas daripada kerajaan sebanyak RM10,000 seorang dan Skim Kemenangan Sukan Majlis Sukan Negara RM5,000.

“Kerajaan juga akan menaja latihan pemain dengan kelab ternama sebagai persiapan masa depan sukan bola sepak negara,” katanya ketika meraikan pasukan itu pada majlis makan tengah hari di Seri Perdana.


Dalam konteks keseluruhan rakyat, katanya, semangat juang pasukan negara itu boleh dijadikan contoh bahawa untuk berjaya bukan saja perlu memiliki kemahiran tetapi juga kemahuan dan membentuk pemikiran serta keyakinan untuk mengatasi cabaran.

“(Kejayaan) membuktikan pemain mempunyai kekuatan minda dan kuasa permainan yang luar biasa. Selain memerlukan kemahiran dan teknik, kita berbangga dengan daya juang dan kekuatan mental mereka," katanya.

Selain insentif daripada kerajaan, pemain juga menerima habuan daripada kerajaan negeri masing-masing sebelum ini.

INFO: Pecahan insentif Piala Suzuki AFF

Kerajaan
RM50,000 unit Amanah Saham Wawasan setiap seorang
RM10,000 insentif setiap seorang
Skim Hadiah Kemenangan
Majlis Sukan Negara (MSN) - RM5,000 setiap seorang

Negeri
Kedah - RM5,000 (Mohd Khyril Muhymeen Zambri, Khairul Helmi Johari, Mohd Sabre Mat Abu, Mohammad Faizal Abu Bakar, Amar Rohidan)
Terengganu - RM5,000 (Mohd Sharbini Alawee Ramli, Mohd Ashaari Shamsuddin, Mohd Muslim Ahmad, Izzat Faris Ramlan, Mohd Faizal Mohamad, Norshahrul Idlan Talaha) dan satu lot tanah seorang
Perlis (Yayasan Pok & Kassim) - RM5,000 (Amar Rohidan)
Kelantan - Rumah (Khairul Fahmi Che Mat)
Perak - RM10,000 (Mohd Safee Sali)
- RM5,000 (Mohd Sabre Mat Abu, Mohamad Fadli Mohd Shas)

PErODua kekal di tmpt 1

Perodua mengekalkan kedudukannya untuk tahun kelima berturut-turut di kalangan syarikat kereta di Malaysia apabila meningkat 13 peratus dan rekod jualan 188,600 unit tahun lalu dengan model MyVI muncul sebagai model jualan terlaris.

Pengarah Urusan Perodua, Datuk Aminar Rashid Salleh, berkata dalam proses itu, ia menguasai 31.2 peratus kepentingan pasaran kereta negara.
"Jualan tahun lepas didorong oleh permintaan menggalakkan untuk kereta kompak mampu milik berbanding 166,700 unit yang dijual pada 2009," katanya.

Beliau berkata, MyVI muncul sebagai model paling laris di Malaysia tahun lalu dengan 77,700 unit dijual, ALZA kenderaan pelbagai guna paling laris dengan jualan 42,000 unit sementara Viva mencatatkan jualan 69,000 unit.

"Buku tempahan kami kekal menggalakkan dan kami yakin dapat mengekalkan momentum itu tahun ini," katanya.

Sementara itu, pada sidang akhbar, Aminar berkata, Perodua mensasar menjual 195,000 unit kenderaan tahun ini, dipacu oleh jualan MyVI, ALZA dan Viva.

Menyentuh tinjauan masa depan industri, beliau berkata, jumlah industri untuk tahun ini sama ada tidak akan berubah, atau meningkat sedikit daripada anggaran 605,000 unit yang dijual pada 2010.

"Tahun lepas merupakan tahun yang baik untuk kebanyakan syarikat pengeluar dan tahun ini, kami menjangkakan sama ada ia mendatar ataupun meningkat sedikit," kata beliau. - BERNAMA

Thursday, January 13, 2011

brita tlambat...hihihi

ku bru smpt bc cte psl ni...
mmg tgk brita artu,tp xtgk btul...
ape pnca nye eh??
yg ku tau byk flight delay..
hmm airasia....

kt kuching lak tu..

Sebaik-baik sahaja pesawat AirAsia mendarat, percikan api terhasil lantaran geseran yang berlaku antara sayap kanannya dengan landasan. Ruang kabin pula dipenuhi asap.

Bagasi yang diletakkan di ruang simpanan bertaburan. Lebih cemas lagi apabila penumpang dan anak kapal langsung tidak diberikan bantuan ketika mereka lari di padang berlumpur sebaik pintu pesawat dibuka.

Pengalaman ngeri pukul 10.02 malam kelmarin itu begitu mencemaskan buat 124 penumpang dan enam anak kapal pesawat jenis Airbus syarikat penerbangan tambang murah AirAsia yang tergelincir dan terbabas dari landasan sewaktu mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK) di sini.

Kejadian berlaku sewaktu pesawat AK5218 dari Kuala Lumpur itu melakukan pendaratan dalam hujan lebat.

Bagaimanapun, penumpang dan anak kapal terselamat tetapi empat daripada mereka cedera.

nsib lak xrmai...tp tkut gak ooo...

JOm MsUK U

KALENDAR KARNIVAL PENGAJIAN TINGGI NEGARA KALI KE-7 (TAHUN 2011)



Zon 1
14 – 15 Januari 2011
Terengganu Trade Centre,Terengganu
(Majlis Pelancaran)

Zon 2
22 – 23 Januari 2011
Melaka International Trade Centre (MITC), Melaka

Zon 3
29 – 30 Jan 2011
Penang International Sports Arena (PISA), Pulau Pinang

Zon 4
12 -13 Feb 2011
Kelantan Trade Centre & Stadium Sultan Muhammed Ke-IV Kota Bharu, Kelantan

Zon 5
19 -20 Feb 2011
Dewan 2020, Kangar, Perlis

Zon 6
26 – 27 Feb 2011
Suria Sabah, Kota Kinabalu, Sabah

Zon 7
5 - 6 Mac 2011
Dewan Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan, Pahang

Zon 8
12 – 13 Mac 2011
PERSADA, Johor Bahru, Johor

Zon 9
19 – 20 Mac 2011
Permata Exhibition Centre Kuching, Sarawak

Zon 10
26 – 27 Mac 2011
Dataran Majlis Bandaraya Ipoh, Perak

Zon 11
2 – 3 April 2011
MINES International Exhibition Centre, Seri Kembangan, Selangor
(Majlis Penutup)

bhgian ku ade unit tlibat ngn karnival ni...
biase la jd prasmian n pntup pelancaran...

ingt lg dlu ,ade gak twrn g karnival ni...
klau g pn msti kt KL..
tp dlu xtrase pn nk g...hehehehe
knp ntah..
ttbe...bkait plak ngn bidang ni...
ar tu la...xnk lg..kn da dpt....hiihii

Mamogram..

This info utk sharing..

Masa mula2 dgr psl ni,mmg tkjut n xsngka..
Cme skrg ni xde brita sbnr @ sahih yg btul2 leh dprcayai
Cme dari semasa ke smasa tggu brita psl ni...
hrp2 xde ape yg brlaku...
hrp2 smua kmbli spt biase...
hrp2 gak xde effect utk masa akn dtg..
(too much wish kn)

1st prsn n trus cek up pd akhir buln lps...
then dr scan gtau dr pn xdpt kesan...
n mybe tisu2 dskeliling..
so,mybe xtruk sgt...

tggu cek up ari slasa artu..
n dr kata nk wt mamogram plak slasa dpn..
lps tu 1mggu akn dtg,jmpe dr plak.

pd ku better buang smua..
yela,klau simpn mne la tau klau mrebak ke ape ke...
tp smpai skrg xtau ape status trkni n dr pn xdetail cte psl ni..
yg cme dr sarankan wt mamogram...
so,ikut je ar...


ni info psl mamogram..

Pemeriksaan payudara diri bagi mengesan kehadiran benjol pada payudara perlu dilakukan sendiri setiap bulan, iaitu pada tiga atau empat hari selepas haid. Jika didapati ada perubahan pada buah dada, segera berjumpa doktor.

Antara perubahan itu ialah kulit menjadi kasar, wujud nodus (benjol keras), penterbalikan puting atau kulit, kulit berkedut dan menjadi merah, keluar cecair gelap atau darah dari puting atau nodus limpa di bawah ketiak membengkak.

“Ujian pemeriksaan kanser dilakukan secara manual (tangan) dan mamogram hanya untuk wanita berusia 40 tahun ke atas. Bagaimanapun, wanita yang mempunyai sejarah keluarga menghidapi barah payudara perlu menjalani ujian mamogram lebih awal, iaitu pada usia 35 tahun.

Usah takut untuk jalani pemeriksaan kesihatan, terutama wanita muda yang aktif melakukan hubungan seks. Ujian ini perlu dijalani sekurang-kurangnya setiap dua tahun sepanjang hayat walaupun usia mencecah 65 tahun.

Secara amnya wanita perlu menjalani tiga jenis pemeriksaan iaitu ujian barah payudara, ultra sound dan ujian lumuran Pap sekurang-kurangnya dua tahun sekali.

Cara pemeriksaan sendiri
Berdiri di hadapan cermin

* Dengan mengangkat kedua-dua tangan ke atas kepala, pusing perlahan-lahan dari sisi kanan ke sisi kiri.
* Cekak pinggang anda, tekan turun perlahan-lahan ke bawah untuk menegangkan otot dada dan menolak payudara anda ke hadapan. Perhatikan dengan teliti segala perubahan seperti saiz, bentuk dan kontur setiap payudara. Lihat sama ada terdapat kedutan, lekukan atau puting tersorot ke dalam.
* Dengan perlahan-lahan, picit kedua-dua puting dan perhatikan jika terdapat lelehan keluar. Periksa sama ada lelehan tersebut kelihatan jernih atau mengandungi darah.

Berbaring

* Untuk memeriksa payudara sebelah kanan, letakkan bantal di bawah bahu kanan dan tangan kanan diletakkan di belakang kepala. Tekan jari anda mendatar dan bergerak perlahan-lahan dalam bentuk bulatan kecil, bermula dari bahagian pangkal payudara. Selepas satu pusingan, bergerak 1 inci (2.5cm) ke arah puting. Lakukan putaran untuk memeriksa setiap bahagian payudara termasuk puting. Ulangi kaedah yang sama pada payudara sebelah kiri dengan meletakkan bantal di bawah bahu kiri dan tangan kiri diletakkan di belakang kepala. Cuba rasakan sama ada terdapat sebarang gumpalan di bawah dan di sepanjang atas tulang selangka.


Dapatkan nasihat dari doktor jika terdapat:

* Sebarang gumpalan.
* Sebarang perubahan pada gumpalan yang timbul.
* Sebarang perubahan pada tekstur kulit, lekuk, bengkak atau kedutan pada kulit.
* Puting tersorot ke dalam.
* Terasa sakit pada payudara.

Wednesday, January 12, 2011

eVent2...

erm...mls nye....
mls nk kna rhearsal lg....
knp la tiap2 thun, msti ade event....
KNP3??
ku tgk tentatif die xla byk mne pn...
xde yg tlibt kt ats pntas xleh ke...
jalan cm biase je da ar....

td ku tnye sape lg tlibat...
akk tu ckp,cm biase...org yg sme...
ari ahd ptg lak tu rehearsal...
da la xde transport...
mmg la dlm ptjya...
tp kn xpindh umah lg...
em,xpn...
hehehehe..akn dfkirkan cmne....

tp yg sbnrnye malas...
ni br event 1...
tahun baru....
lme nye nk tggu ujg tahun...
hahahhahaa...
artu ku br ngelak 1ari event...
heheehehe..
tu pn event mlm n btul2 brsebab la...

pcipta PNDRIVE...org Malaysia???

Nama org tu ialah Pua Khein Seng (gambar), seorg engineer juga presiden
sykt Phison Electronics Corp, umor 31 thn, asal Sekinchan, Selangor dan skg
menetap di Taipei, Taiwan.

Pd awalnya Khien Seng berhijrah ke Taiwan utk melanjutkan pengajian dlm
bidang kejuruteraan. Tapi penglibatan die dlm perniagaan membuatkan Khien
Seng terus menetap di Taiwan sehingga skg.

Khien Seng dan 4 org rakan setugasnya (1 warga Malaysia, 3 warga tempatan
Taiwan) telah membuka sykt Phison Electronics Corp pd November 2000. Dlm
masa 6 bulan, skyt diorg berjaya menghasilkan ciptaan terbaru iaitu alat
menyimpan data USB yg mana hari ni dipanggil sebagai pen drive. Pd usia 27
thn, Khien Seng dan rakan2 nya merupakan org2 yg pertama dlm dunia mencipta
USB Drive SoC (System on Chip).


Name: Pua Khein Seng
Age: 31
Hometown: Sekinchan, Selangor
Education: SJKC Yeok Kuan, Sekinchan; Pin Hwa Independent school, Klang;
Chiao Tung University, Taiwan
Occupation: Engineer/ president of Phison Electonics Corp Current base:
Taipei, Taiwan Years abroad: 12

Pua Khein Seng went to Taiwan
to get his engineering degree but ended up staying on, starting his own
company and inventing the pen drive.


"I went to Taiwan to pursue my undergraduate degree. I chose Taiwan only
because it was too expensive to study either in the United States or
Singapore.


"However, I did well in my undergraduate programme and was offered a place
to do my masters," explained Pua, who was back in Kuala Lumpur recently for
a holiday.

Having established himself in Taiwan, Pua is in the midst of setting up
Phison's branch in Malaysia, due to begin operations this February.


"I am starting a branch in Malaysia because this is my country. I would
like to do contribute to its development.

Though he has been in Taiwan for the past 12 years and married to a
Taiwanese, Pua is not sure how much longer he will remain there.


"I have really no idea where I will be in 20 years. Maybe Taiwan, maybe
Malaysia, maybe somewhere else ... it all depends on my business. The
industry is moving so fast that I cannot predict what or where I will be,"
he said.



wa..jgn pndg rndh org Malaysia...;-D
cte ni ku tbca dr blog lcturer ku dlu...
kire bleh dprcayai la kn...hihhi
1st,sori la sbb ku cilok entry ni...heehehehe
tp sharing is caring right...

Fake story....

Internet faux news site Weekly World News posted an outrageous story that Facebook will be shut down on March 15th 2011, due to the stress it has put Founder Mark Zuckerberg through.

Normally this type of news would not even be worth our time and effort, but an unfortunate situation occurred where thousands of viewers actually believed the story and shared it on Facebook. Over the past hour, 40 of my 320+ friends shared this story, and I’ve received a couple messages and emails about it from “worried” fans. I expect that the situation will get worse, sparking more controversy over the Internet.


Here is a snippet from the article:

PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.

“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”

Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.


“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”



So just to confirm, this is a fake story by a faux news site, similar to that of The Onion and Chive. As a reminder, always fact check before passing on stories, or else what happened today will keep happening over and over (like this trend will ever stop anyway)… oh yea, use some common sense. Also, with a company estimated at being worth over $50 billion, why would anyone even think of suddenly shutting it down. As a friend said, it would obviously make sense to sell it off rather than just kill it all together...

p/s: fhm kn skit2..;-)

Tuesday, January 11, 2011

11111

hihihihi..
eh pgwai tu smpt lg wt lawak...
cntik la trikh arni...11111
nsib leha xkwin...hehehehe
sy pn jwb la,ari kje puan....
mcm2...

ni cte mggu lps..tp biase la tlmbt skit kn...
hehehehe
kn ku xbrp siht ari khmis n jumaat lps...
pstu kbtuln ari jmaat artu opis ku wt brsih2 services...hihihi
mrangkap ari gotong royong kt ofce...

tp diorg tkjut ar tgk ku dtg ari jmaat ku dtg...
ku ckp ku dtg jp je..
mmg btul pn..1jam je ku stle kn kje...
trus blik umah..
bdn xsihat ar..rsa mls je nk wt kje...

pstu esok nye,ade la akk tu msg ku tnye...
leha,akk nk amik knci blik la..
ku ckp la mmg ku xknci pntu pn smlm..
sbb ku mmg da ckp ngn ade akk lg 1org suh kms blik die..
sbb da mmg brg diorg dlu pn...
tp cara akk tu msg bleh thn gak ar...
leha...ktorg nk tolong kemaskan bilik ko ni...
jp lg akk jmpe ko, nk mtk knci blik...
FUH...bleh thn kn ayat die....
ak pn jwb,
eh akk,byk la eh...
smua brg2 dlm bilik tu bkn kte pnye la...
org bilik lme yg pnye...

pstu tgh2 ku basuh2 n kemas umah baru...
ttbe dpt msg lg dari akk tu..
ei,xaman tul la...
skli die tlis ktorg xdpt msuk la blik ko...
die ckp bos kunci bilik tu...
yg bos ni pn 1..
xprnh2 knci kn bilik ku..
ttbe lak trajin nk kunci kn..
mmg xde rzki ar kn...

pstu esk nye (ari isnin) la..kcoh la kt bhgian ku tu..
leha,ktorg xdpt kemas bilik la..
pstu pgawai lain lak, leha bilik cmne..
mne kte tau ku ckp ar cmtu...
mmg bkn brg kte pn...
die bsing la ckp kunci bilik la ape la...

sdgkn bos besar sndiri tgk pn,ku da trg kn..
die ok je..
die ckp nnt kemas..

xyh la nk kcoh2,bnde kcik je pn...
hmmm....mnusia2....
ape nk ckp psl org2 cmni eh...

baju CT

Cantik kan bj siti yg ni...
sbnrnye pic ni la nk cri dr smlm...tp xjmpe...
hehehehe

Ni la bj yg bliau pakai mse wt persembahan tu....
yg da sllu jmpe,mse bliau jln kt red carpet tu...


wa..express tul la gosip2 ni...



wa..cpt tul gosip ni dpt result nye eh..
pd hal baru ari ahd artu (9/1/11) wt liputan psl anak artis tu...

MELODI : Digemparkan dengan kehadiran seorang gadis remaja berusia 14 tahun yang menggelarkan namanya sebagai Angelina, menerusi rancangan hiburan sensasi, Melodi di TV3 pada siaran 9 Januari yang lalu, membuatkan seluruh peminat seni berteka-teki.

Kegagalan pihak media untuk menghubungi Watie Elite berkenaan gosip anak luar nikah yang dipaparkan oleh Melodi Ahad lepas telah terjawab hasil temubual bersama abang ipar kepada Watie. Menurut ManggaOnline, mereka cuba mendapatkan kenyataan Watie, namun gagal setelah segala SMS & panggilan tidak berjawab. Mujur, abang ipar Watie yang dikenali sebagai Aziz diwakilkan untuk menjawab cerita panas tersebut.


OHBULAN! difahamkan, gadis remaja yang keluar di Melodi tempoh hari memang anak Watie, tetapi bukan dilahirkan secara haram. 15 tahun lalu, Watie pernah berkahwin dengan seorang lelaki warganegara Singapura dan dikurniakan seorang anak perempuan. Eh, tak tahu pula kan?

Angelina, telah dibela oleh keluarga angkat, iaitu abang kepada bekas suami yang kini menetap di Johor. Watie banyak kali mencuba untuk berjumpa dengan Angelina, namun telah dihalang oleh keluarga angkat.

Menurut respon abang ipar Watie, pendedahan yang dipaparkan di Melodi memang telah dirancang oleh keluarga angkat Angelina. Ibu angkat Angelina kini bergelar ibu tunggal dan amat memerlukan wang kerana mereka sekeluarga susah, semuanya bermotifkan duit! Namun, setelah gagal mendapatkan wang daripada Watie, mereka bertindak melakukan pendedahan ini untuk memalukan Watie.

Watie kini masih dalam keadaan terkejut dan malu apabila berita mengaitkan dia mempunyai anak luar nikah. Buat masa ini, dia masih belum bersedia untuk memberikan sebarang kenyataan.

Umah da siap, tp tukul msih brbunyi...

BELUM pernah berlaku dalam sejarah penganjuran Anugerah Juara Lagu (AJL) apabila penonton mula angkat kaki untuk pulang sebaik sahaja nama pemenangnya diumumkan oleh pengacara.

Cmtu la kn,lbih krg prumpamaan nye...tu shortcut je tu...hihihihi

AJL adalah anugerah mencari lagu terbaik daripada yang baik. Lagu terbaik sudah tentu dihasilkan daripada pengkaryanya. Mungkin selama ini lagu terbaik turut disandarkan dengan populariti lagu serta penyanyinya juga menjadikan kemenangan lagu ciptaan dan nyanyian Ana Raffali menimbulkan tanda tanya.

Buat kali pertama juga terjadi apabila suasana penuh debaran itu ‘diboo’ penonton sebagai kurang puas hati dengan keputusan yang dibuat oleh juri yang sebulat suara memilih lagu hasil ciptaan dan nyanyian Ana Raffali berjudul Tolong Ingatkan Aku sebagai juara Anugerah Juara Lagu ke-25.

Sebaik saja keputusan diumumkan, ramai yang terpinga-pinga seolah-olah tidak percaya dengan keputusan yang diumumkan. Boleh dikatakan satu kejutan besar kerana lagu Tolong Ingatkan Aku itu bukanlah termasuk di dalam senarai ramalan antara lagu yang boleh dinobatkan sebagai juara.

Ketua Juri AJL25, M Nasir ketika ditemui pada sidang media sejurus selepas acara itu berakhir, lagu Tolong Ingatkan Aku berjaya mengungguli pertandingan itu kerana lagu itu bersifat personal, ringkas dan ada rasa yang ingin disampaikan komposer yang juga si penyanyi lagu itu sampai kepada mereka.

"Lagu ini berjaya memikat hati juri kerana ia mempunyai elemen pembaharuan," kata Nasir mempertahankan pendirian juri.

Selain Nasir, juri yang terbabit adalah Amy Search, Habsah Hassan, Andy Flop Poppy, Pacai dan Acis.

Tegasnya lagi, adalah perkara biasa jika keputusan juri dipertikaikan kerana bukan mudah untuk memuaskan hati khalayak.

PEMILIK nama penuh Ana Nur Hidayah Mohd Raffali ini hanya tersenyum sepanjang sidang media ini berlangsung.

Walaupun kemenangannya itu dipersoalkan, namun bagi Ana, dia sudah bersedia untuk menghadapi segala-galanya.

Kdg2 terfikir,Malaysia da mula menunjukkan belang nya...Sudah spt keadaan di Barat..Menyatakan sesuatu secara berterus terang...

FB

Perasan tak, sekarang ni heboh di akaun facebook ramai orang, yang facebook akan memberhentikan perkhidmatannya pada 15 Mac 2011.

Adakah ia benar?

Menurut Pengarah Komunikasi Korporat Facebook Larry Yu dalam email yang dibalas kepada pihak wartawan Mashable (portal berita berkenaan teknologi di Amerika Syarikat), berita itu adalah khabar angin semata-mata.

Bayangkan, adalah tidak logik bagi sebuah syarikat yang sangat hebat secara tiba-tiba akan menutup syarikatnya.

Jadi, sebelum menghebahkan berita-berita yang kita tidak pasti kebenarannya, cubalah periksa dahulu kesahihannya. Boleh?

Monday, January 10, 2011

AkuKah yg berSaLah....

Ya-Allah ape yg ku da wt...
artu ku dgr ngn jelas die ckp bln 2...
n stiap kli ku cnfirm kn,ku sbut trikh n buln skli..
die kata ye...
tup2,ttbe td die cll die ckp eh,esk la...
bln 2 da pnuh...huhuhu
ape yg tjadi ni...

knp xtnye akk...
blablabla.....
huhhuhuhuhu....
cmne ni...
nmpknye kna cri trikh lain lg la...

bkn tu je,ade lak hal 1pgawai ni...
ku dgr pn tkjut ngn ape yg ku ckp ngn die...
tpakse la ku gtau kt bos,ape yg dgtau kt ku...
bos pn tkZut...hihihi

~AJL 25~

pnye la lmbt abis smlm AJL tu...
tp rse nye mmg abis kul 12 kn...ehhehe
tp tu ar...yg sbnrnye ktorg ni da ngntuk...
tu yg rse lme je..
tp sggup gak mnunggu,smbil tbaring2 duk tggu ble la rsultnye...
so, the RESULT are...


Persembahan terbaik :Faizal Tahir



Persembahan vokal terbaik: Hafiz



No 3 : Hafiz (Noktah Cinta)



No 2 : Meet Uncle Husin (Drama King)



JUARA LAGU : Ana Raffali (Tolong Ingatkan Aku)....


hmm...rmai xpuas ati n xsngka gak cmne leh pndtg bru atau pun dkira muzik indie leh mng AJL 25 kali ni kn....
trime je la kputusn ngn redha..hehehehe
yg ku br tau info psl die,rpe2nye Aidit Alfian jmpe Ana Raffali ni kt YOUTUBE je...
wa...lps ni rmai2 la yg cbe bakat kt stu...hehehehe

Tuesday, January 4, 2011

sje je...

Satukan kedua tangan anda dan tekuk jari tengah ke bahagian dalam,kemudian 4 jari lainnya pertemukan ujungnya (lihat gambar).




Permainan dimulai.5 pasang jari tetapi hanya sepasang yang tidak boleh dipisahkan....

1.cuba buka ibu jari anda,ibu jari boleh di buka kerana ibu jari mewakili orang tua.manusia mengalami sakit dan kematian,oleh kerana demikian orang tua kita juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

2.tutup kembali ibu jari anda dan buka jari telunjuk anda,jari telunjuk mewakili saudara kita (abang,kakak,adik).mereka memiliki keluarga sendiri,dan mereka juga akan meninggalkan kita suatu hari nanti.

3.sekarang tutup jari telunjuk anda dan buka jari kelingking anda,jari kelingking mewakili anak-anak.cepat atau lambat anak-anak juga akan meninggalkan kita kerana mereka harus berkeluarga sendiri.

4.selanjutnya,tutup jari kelingking anda,bukalah jari manis dimana anda menyarungkan cincin perkahwinan.anda akan heran kerana jari manis tersebut tidak boleh dibuka.kerana jari manis mewakili suami isteri,selama hidup anda dan pasangan anda akan terus melekat satu sama lain,sehidup semati.

*kalau masih belum paham,cuba baca ayat diatas sekali lagi.
;-D

040111

SELAMAT TAHUN BARU!!!!!
pdhl da tlmbt skit...tp skit je...
ble thun baru,ape korg fkir eh??
biase nye org akn mmprkatakan tntg :
azam la,umur mningkat la..ape lg ek slain tu....

mknenye da 4 ari kte mlangkah ke thun baru...
ke thun 2011...
slmt tggl 2010..slmt dtg 2011...;-)
hrp2 thun ni mmbw sinar baru dlm hidup kte smua....

ape kah azam anda??
sbnrnye prlu ke kte wt azam stiap kali thun baru ek...
bleh sbnrnye...
tp pd ku,stiap kali kte nk wt ssuatu bnde bru,kte xmmrlukn ari ttntu utk mlakuknnye....JUST do IT...bak kata NIKE....hihihi...
tp NIAT tu pnting...

smlm ku cti..
rpenye ade gak yg btnye kn ku,knp ku cti...
nk cti pn ade org tnye ek...

tu kire amik brt ke tu eh...
hihihihi...
ku dpt tau ni pn,dr org yg leh dprcayai la..
ade ke die tnye kt bdk tu..
knp eh leha cti...
die cti rht ke die tUng ke...
xkn la xtau..hahaha
sbuk je nk tau....

yg 1 lg plak..
artu mse ku xcti,die nk cti..
die sbuk tnye ku xcti ke...
ble ku cti..smpai cll n msg ku tnye...
cti ke...

aiya...xfhm ini olang...
ble ade,wt2 xnmpk je...
ble xde,br la nk tnye2...
wt kje diam2 sdh ar...
hihihihi