Thursday, December 30, 2010

menjelang ~tahun baru~

Sempena tahun baru 2011 ni, kami ber 4 akn brpisah...huhuhu
brpisah umah....jgn fkir lain...hihihi
tapi yg mnariknye,smua umah di presint 5 ye...fasa yg same lak tu...
cme lain2 blok je...
tp smua akn tinggl sorg2...

ttber tringt mse zmn poli dlu...
duk dkt2 blok gak...hihihi
mcm2 prngai mse tu...
tp tu dlu,mse zmn bljr...
klau diingt blik,msti tgelak je kn...

cme wt mse skrg,dari ber 4 akn dduk ber 2 dulu...
lps tu baru msing2 akn dduk umah sndiri...
trutma yg 1org tu la kn,dduk 1org + 1org lg....hihihihi

ku xdpt byg,cmne nk dduk umah tu sorg2...
nk wtpe eh??
best x??
boring x??
mcm2 ptnyaan ade..hhiihihihi

sblm ku nk pindh umah tu,ku akn pstikn ade jirn sblh kiri n dpn umah...
br ku nk pindh....hihihi
nk kata brni sgt tu xla..tp xla tkut sgt...
cme nk pstikn ade jiran sblh2 yg da dduk kt stu..
br rasa slmt skit kn...

ni sj ku upload gmbr2 ni..
gmbr lme...gmbr housemate2 ku...


ni gmbr mse2 jln kt klcc dlu...
lme da...ni trmsuk ngn 1org lg housemate dlu...
yg da awl2 mningglkn ktorg utk msuk kuartrs...hihihi




ni mse main futsal artu...
briye2 main...
tp awl2 je ar..
pstu lbih gmbr je...
hahahaha
pncit tu main....hihihii
br brp mnit,smua da pnt...




;-D

kgilaan scara mngeZut...hehehe

hihihihi...
udah2 la..xyh la brangan nk jd makwe Khairul Fahmi Che Mat(pnjga gol Malaysia)...
sbb nye....
die ade makwe...cntik lak tu makwe die...da la muda lg lak tu...

Piala AFF Suzuki: PM isytihar cuti umum Jumaat ini

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebentar tadi mengumumkan Jumaat ini (31 Disember) sebagai cuti umum sempena kejayaan sulung pasukan bola sepak kebangsaan pada kejohanan Piala AFF Suzuki 2010. - BERNAMA
;-D

thniah la psukn Malaysia...4-2 tu smlm...
wlaupn sngit prlwnn smlm,tp BERJAYA gak...
ngn dak2 umah sape la tjerit2 smlm kn..hihihihi

Wednesday, December 29, 2010

mnjelang akhir tahun 2010...

knp da mkin akhir thun smkin byk kje...
huhuhu
ngn tggung tugs bos bsr lg...
ngn kje sndiri lg...
ngn kerenah die lg...hihihi

1st time thun ni ku xcti ujg thun...
sbnrnye mmg da nk apply pn,tp ttbe ade hal last mnit...
so,tpkse la tunda....

penat jgn cte la...
ngn kje lg,ngn lyn die lg ngn kje pgwai lg kna wt..
mklum la,pgawi bwh unit ku smua cti...
trpkse ar..wlaupn da cri diorg,cll tnye tu ni...
tp ku yg stle kn bnde urgnt smua tu...

lg pn kna book mcm2...ye ar,utk thun dpn nye meting da sdia ade..
fuh...tu lum msuk lg thun bru..
da brderet diari utk meting....
wah...byk nye kje...huhuhu

skrg ku da mula mngnli bos ku cmne...
hihihihi
bleh thn...tp xku nafikn la die bgus...
cme some parts yg agk2 tcabar gak ar....
ku ngn pgawai bwh ku suka ckp ayt ni...
bos sape la ni.....hihihihihi
smua xnk ngaku.....



em...da tggl lbih krg 2 ari klau dkire dr esk..hehehe
utk thun baru 2011...
jd,ape prncngn utk 2011...
n ape yg da brlku utk 2010...
byk prkara baik ke prkara dnantikn ke prkara yg xbest ddgr ke...
tu la nme nye adat khidupn...
ade naik n trun nye...
kte cbe prbaiki yg trbaik utk thun dpn plak...

Monday, December 27, 2010

Putrajaya ramai wanita....;-)

Pusat pentadbiran alami kadar pertumbuhan penduduk pesat

Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010 (Banci 2010) yang diumumkan baru-baru ini menunjukkan bahawa Putrajaya mencatatkan nisbah jantina lelaki terendah iaitu 88 lelaki bagi setiap 100 wanita.

Ini bermakna daripada 67,964 penduduk yang dilaporkan tinggal di Putrajaya, seramai 31,881 orang adalah lelaki iaitu perbezaan sebanyak 4,202 orang berbanding jumlah wanita yang dicatatkan iaitu seramai 36,083 orang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, berkata jumlah itu adalah jauh lebih rendah daripada nisbah jantina pada peringkat kebangsaan yang keseluruhannya menunjukkan terdapat 105 lelaki bagi setiap 100 wanita.

Banci 2010 melaporkan bahawa daripada jumlah keseluruhan penduduk iaitu seramai 27,565,821 orang, sebanyak 14,112,667 adalah lelaki manakala baki 13,453,154 adalah wanita.

Beliau berkata, selain Putrajaya, negeri lain yang turut menunjukkan nisbah jantina lelaki lebih rendah berbanding wanita ialah Perlis iaitu 97:100 iaitu jumlah penduduk lelaki hanya 111,709 orang berbanding wanita seramai 115,316 orang.

“Selain mencatatkan nisbah jantina yang terendah, Putrajaya turut mengalami kadar pertumbuhan penduduk yang paling pesat sebanyak 17.77 peratus iaitu daripada 11,501 orang pada 2000 kepada 67,964 orang pada 2010.

“Antara faktor yang dikenal pasti ialah pewartaan Putrajaya sebagai pusat pentadbiran Kerajaan Persekutuan pada 2001 dan ini menyebabkan berlakunya perpindahan ramai kakitangan kerajaan ke sini untuk mendiami kuarters yang disediakan.

“Ia sekali gus menyumbang kepada peningkatan jumlah penduduk dalam tempoh 10 tahun iaitu dari 2000 hingga 2010,” katanya ketika mengumumkan Laporan Kiraan Permulaan Banci 2010 di sini, baru-baru ini.

Banci 2010 yang berlangsung dari 6 Julai hingga 22 Ogos lalu itu adalah banci kelima yang dilaksanakan sejak tahun penubuhan Malaysia pada 1963 dan ia bertujuan mengumpul data mengenai ciri-ciri tempat kediaman, isi rumah dan penduduk di Malaysia.

Laporan kiraan permulaan Banci 2010 diumumkan minggu lalu, dan daftar maklumat yang lebih lengkap dijangka diumumkan pada Julai 2011 selepas semua data selesai dianalisis dan diproses sepenuhnya.

Sementara itu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Omar Osman ketika dihubungi mengakui mengenai senario sedang berlaku di Putrajaya.

Katanya, CUEPACS sudah menubuhkan Unit Penduduk dan Pembangunan Penjawat Awam untuk mencari jalan penyelesaian bagi menyeimbangkan jumlah jantina lelaki dan wanita sebagai penjawat awam.
;-D

keje oh kje...

cm klakar plak...hahahaha
ade yg xsbr nk amik tugas bwh unit ku...
tp klau nk dibnding kn,ku ttp ckp kje unit ku mmg byk...
tp ku da ckp awl2 ngn die,kje mmg byk...
die ckp,die tau stiap bhgian mmg byk kje...
n die brsdia...SEDIA ke???
n sblm ni die pn ade kriss ngn unit die...
bru ku tau.....

pstu die leh ckp,akk tau leha pn ade kriss ngn pt...
hahahaha..nmpk sgt la pt ku ni brcte gak ye..hmmm...
tp biase la,xyh hboh2 pn..sbb dlmn je...
so give n take..
ku da pesan awl2 kt die,ku mmg xde mse n xsmpt nk handle smua...
tu yg ku bg je kt pt ku tu...fhm2 sndiri la nk hndle cmne...
tu pn ku da tlg die wt kje....
lg2 ku nk mlyn krenah bos dsmping kje2 yg sdia ade byk ni....
n xlpe pgwai bwh unit ku gak...
die nk ckp ape pn,ckp la...sme gak ngn pt ku tu..
kje tetap kje...jgn nk sme kn ngn bnde lain....

Friday, December 24, 2010

slmt ari lahir mak..;-D

mlm ni ku blik kg...
n esk kmi adik brdik nk clebrate bthday mak...
mkn time...hehehehe

xsbrnye..cm da lme lak xblik kg..
mcm2 brlku dlm mggu ni...
tp xsmpt nk cte smua...huhuhu
dr hal ofce ke hal fmly...
alhmdlillh stkt brita yg dterima tu xde ape2..
sbb dr pn xdpt detect tu ape..
mybe tisu...
n hrp ape yg dr ckp tu btul..
xde ape2 yg mmbimbangkn brlku...

Thursday, December 23, 2010

al-Kisah....

la...bru ku tau...
yg Y.B. Dato' Seri Mohamed Khaled Nordin(mntri ku) itu rpe2nye lahir kt Muo gak...
n lahir buln Nov gak...hikhikhik...30 nov 1958...
ku cme tau bliau org jhor n parlimen P.Gudang je...xsngka la plak...agk2 muo kt mne la eh..
la...kcik nye dunia..

ni biodata bliau :
Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Ledang Muar. Beliau bersekolah menengah di Sekolah Tinggi Muar sebelum meneruskan pengajian ke Maktab Sultan Abu Bakar, Johor Bahru. Y.B. Dato' Seri kemudiannya melanjutkan pengajian ke Universiti Malaya dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang pada tahun 1982.

yg NI ku tau la gak skit2..

Datuk Seri Tuan Haji Muhyidin bin Haji Mohammad Yassin (lahir 15 Mei 1947), merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia Malaysia n Timbalan Presiden UMNO dan Menteri Kementerian Pelajaran Malaysia. Beliau juga merupakan bekas Menteri Besar Johor, Menteri Belia dan Sukan, Menteri Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Beliau berasal dari Muar, Johor dan mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Maharani dan Sekolah Kebangsaan Ismail serta Sekolah Tinggi Muar di Muar. Kemudiannya beliau melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaya dan berjaya memperolehi Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dan Pengajian Melayu (1971).Beliau kini mengetuai UMNO Bahagian Pagoh iaitu jawatan yang beliau pegang sejak April 1985 lagi.
;-D

Tuesday, December 21, 2010

nahas terburuk di akhir tahun 2010 di Kilometer 15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai berhampiran Kampung Juang di sini, semalam.

Harap2 xde lg la..huhuhu..
Mne xnye 27 org mninggal dunia..22 org penumpang mati di tempat kejadian n 5 org lg meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), manakala 10 cedera termasuk dua kritikal.

Dahsyat dan mengerikan. Itulah gambaran keadaan nahas jalan raya terburuk dalam sejarah negara membabitkan sebuah bas persiaran dua tingkat yang mengorbankan 27 orang - 25 pelancong Thailand dan dua rakyat tempatan di Kilometer 15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai berhampiran Kampung Juang semalam.

Dalam nahas kira-kira jam 11.40 pagi, bas yang membawa 37 penumpang dari Cameron Highlands itu dikatakan terbabas dan melanggar pembahagi jalan ketika menuruni bukit serta melalui selekoh tajam sebelum terbalik dan terhumban ke dalam longkang sedalam dua meter di laluan bertentangan.

Nahas itu menyebabkan kedua-dua tayar depan bas terbabit tercabut dan tercampak ke longkang di laluan bertentangan, manakala bumbungnya ranap sama sekali dengan lebih 10 mayat bergelimpangan di jalan raya dan longkang manakala selebihnya termasuk yang cedera tersepit dalam kenderaan berkenaan.

Semua pelancong terbabit dalam perjalanan ke Kuala Lumpur untuk mengambil penerbangan pulang ke Bangkok.Bercakap kepada pemberita di lokasi kejadian, beliau berkata, kemalangan dipercayai berlaku ketika bas yang dipandu laju itu menuruni bukit di satu selekoh tajam sebelum terbabas dan merempuh pembahagi jalan. Kemalangan itu turut menyebabkan kesesakan lebih lima jam apabila polis terpaksa menutup kedua-dua laluan bagi menyekat aliran trafik untuk melancarkan operasi menyelamat serta mengeluarkan mangsa.

Polis kini menjalankan siasatan terhadap identiti mangsa yang maut dalam nahas bas persiaran di Simpang Pulai-Cemeron Highlands, semalam apabila dua nama dalam senarai awal didapati masih hidup. Polis kini menjalankan siasatan terhadap identiti mangsa yang maut dalam nahas bas persiaran di Simpang Pulai-Cemeron Highlands, semalam apabila dua nama dalam senarai awal didapati masih hidup.

Kedua-dua mangsa berkenaan cedera dan kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Ipoh di sini.

Monday, December 20, 2010

woNder TC.....

stlh br kg di telok cempedak...
hasil nye..smua mngantuk n lnguh2...hihihi
tp ade part yg best n ade part yg xbest...
tp overal, BEST n mnarik...

yela,fhm2 je la klau combine 2 bhgian kn..
ni 1st time la wt...
mmg la da knl bhgian tu,xsmua la kn...
lgpn mse kt sna xpack sgt pn jdual nye...
hiihihihi..
ade mse utk rlex kn diri...
tp yg xbest nye xleh jln kt pntai...huhuhu

mmg ade plan mla2 nk g...
tp ble tgk kjdian tu,trus smua tkut...huhuhu
cmni..ade la 1 psgn tu tgh jln2 tpi pntai...
time tu,mmg ombak tgh kuat gle n besar...
ttbe je,smpai kt stu,psgn tu dtelan ombak...
n nsib baik,ktorg kt tpi pntai tu nmpk..
jurulatih n staf ktorg pn slmat kn la org tu...
huhuhuhu...
1st time nmpk kjadian dpn mata tu...



mmg xsngka ar..
ptg tu mmg angin kuat sgt..
ombak pn kuat...
tgh2 ktorg main game,pstu kbtuln mse tu tgh brhnti game yg ke 2.
ttbe trnmpk psgn tu..
br usaha utk bgun.
tp tau je la kkuatan ombak tu cmne..
so,kna la brhati2...

n yg best nye leh lak lwn antra 2bhgian tu..
main tarik tali....
n sdh smstinye juara mnjdi milik bhgian ktorg ...
hihihi.blagak..pdhl ssh gak nk klh kn tu..
tp yg klakar nye bos ku la..
n sporting bos lme ku...trut tlibat utk join tarik tali tu...
;-D

Thursday, December 16, 2010

aRini 10 Muharram = Hari AsyYura...

PERISTIWA 10 MUHARRAM


-Dinamakan juga hari asyyura. Banyak peristiwa penting :

1. Allah ciptakan alam, langit, bintang dan sebagainya

2. Allah menciptakan gunung-ganang

3. Allah ciptakan lautan

4. diciptakan qalam (pena untuk menulis amal manusia)

5. diciptakan Arasy, Luh Mahfuz

6. diciptakan Nabi Adam a.s

7. dimasukkan Nabi Adam a.s ke dalam syurga

8. dilahirkan Nabi Ibrahim a.s

9. diciptakan Arasy.

.:. Sebenarnya banyak lg...tp ak cme dpt taip ni je..;-p

AMALAN PADA AKHIR TAHUN DAN 1 MUHARRAM

- digalakkan pada hari terakhir bulan Zulhijah dan pd 1 Muharram dibacakan doa akhir (akhir Zulhijjah)
dan awal tahun (awal Muharram)

-14 mlm yg afdhal dihidupkan :

1. Malam Awal Muharram

2. Malam 10 Muharram

3. Malam Awal Rejab

4.Malam 15 Rejab

5. Malam 27 Rejab

6. Malam 15 Sya’ban

7. Malam Arafah

8. Malam 1 Syawal

9. Malam 10 Zulhijjah

10. Malam-malam ganjil pada 10 hari akhir Ramdhan (21, 23, 25, 27, 29)


biase org kaitkn hari asyyura ngn bubur asyura..

mne nk dpt...hihihihi..

Tuesday, December 14, 2010

suke ke x ni...

em...xtau nk ckp ni brita gmbire ke x..
sbb trime mse tgh bz wt kje...
mmg akhir2 ni kt ofce mmg ku xpgg hp..
n ku mmg sllu xde kt tmpt...
rpe2 nye pggiln miscll yg ku dpt smlm 2x tu dr 'die'
n td..
ku tgk je hp ttbe ade 1 miscll dr no tu..
pstu agk nye die tgk xbrangkat..
trus die cll ofce..
nsib bos ku xde office...
klau x,die mmg rjin angkt tlfn...hihi

erm...byk nye kje....
br ku tau kje yg brkait ngn nombor2 ngn hal2 projek n pmbngunn cmne...
fuh....
wlaupun td,ku tgk je pnrgn dr 1org pgwai ats ke 1org lg pgawai...
em..bleh thn gak mncabar...
nk dpt kn 'figure' psti kn sama..
sbnrnye tu bkn kje bhgian ktorg pn...
tp tu la...ktorg ni mmg rjin mnolong...
at least bljr gak kn...

bkn kje tu je..
ade gak kje lain...
huhuhuhu

td pn ade 1 hal lg...
diorg suka agknye ku ni ade pkwe..
tp malu2 plak nk gtau kn...
pdhal 1soalan je...
tp rmai btul yg 'baik ati' nk mjwb kn...;-p
ngn sindirn lg pn ade...
ei,ble la mnusia2 itu akn brubah...
huhuhu
n ble la ku akn rsa aman je kt tmpt kje....
xde timbul prasaan2 cmni...
kdg2 je ok..kdg2....truk....

Friday, December 10, 2010

ape lg da nk jd....

kdg2 ku xfhm la...
knp smua kje nk pass kt ku..
pdhl td ku cUme bg PT ku cri kn no ruj fail je..
n ku xpkse die pun,smbil ku wt kje lain.
lps tu die bleh jwb kt email,yg die figure out dari snarai fail yg 1org lg PT bhgian(uruskn fail) yg da difwrdkn..pstu die ckp next time boleh terus rujuk situ n 4 confirmation tanyer PT bhgian(uruskn fail) sbb die pon bukan xpert n tau semua fail tu berkaitan aper, kena refer kt PT bhgian(uruskn fail) gak finale part...so once dh confirm surat tu nk kluar bila,ku kena p amik fail tu n tgk sndiri kt bilik fail sbb die x pegang fail tu...
CMNE tu???
ape tugas die yg sbnrnye...
ape nk wt eh,cmne nk sdar kn die???
slme ni pn,ku da gak ckp ngn die..ku ade byk kje lain,xkn smua ku nk wt...
n ku rsa tu mmg slh 1 tugas die..knp xdie je sndiri yg cnfirmkn yg mne btul n pass kt ku..
kn sng cmtu...

Thursday, December 2, 2010

penatnye....

huhuhu...
byk tul tjadi arni...
byk nk cte kt sni...
xpe kn cte psl kje kt sni...hihihihi
tp harus la di blur kn skit2...

pnt sgt arni...
dr ptg smlm lg..
tp kpala tgh xbtul....
xde idea nk tlis ape...
tp cte ade....

kna mrh la,surat ilang,crewet la,tagging la,asl xgtau la...
eh mcm2 la....
ngn tlepas pndg lg...huhuhuhu
mgkin lps kna sound td,tu yg smua jd xbtul da...hihii
tp bkn ku sorg je,ngn pgwai2 skli kna....
sabo je la..
ble kje nk abis ni....huhuhu
da pnt da ni...
mkin nk ujg thun,mkin byk lak kje...
ble nk cti..........
da xsbr nk cti ni.........huhuhuuhu

Thursday, November 25, 2010

smoga smuanye selamat hendaknye...

Sbnrnye esk (jumaat ) abg ku nk operate...
nk kuar kn besi dr kaki die...
hrp2 smua nye selamat...
amiin...

hmpir 1 thun 7 bulan gak ar besi tu dlm kaki die...
lme tu...
n hrp2 otot kaki die da btul2 kuat n baik...
erm...cmne ek...
lps ni die kna la practise smula jln...
ku rsa kna wt fisio lg kot...
yela,nk biase kn smula jln tnpa bntuan pnyokong..

nmpknye ujg mgu ni 1 fmly brKG la kt hspital tu..
hehehehe
o lpe,1 lg fmly mrtua die...hehehe
2 la..
msti lme kn die MC lps tu...
xsnggup nk tgk keadaan die pstu...
hrp2 lbih baik la..
jika dibandingkn ngn sblm ni...


p.s: xpsl2 je bos ku ni suh ku g meting...
awk gred brp?pgwai da tu klau kt JPA.
bleh g..lg pn bhgian kte je anjurkn..
fuh..ayt die..pnat ku tepis..hehehe

tulun2...

kt mne nk cri external hard disk(HD) yg murah eh??
sbnrnye da lme nk, tp xtbEli2 gak...
hihihihi

>standard skrg brp ek hrga die??
nk hrga die bpatutan la...xde ar mhl sgt..
>kt mne leh dpt??
brgntung kapasiti die gak kn...
>ape yg prlu eh utk HD ni??

ku ni xla tau sgt bnde2 cmni...
xbrp nk bteknologi...hihihi
lum ckup ilmu lg..huhuhu

Agak menarik utk dshare...bleh ke 40 juta??

BANYAK pertanyaan yang bermain di fikiran saya sesudah menyaksikan 2 Alam. Hampir kesemuanya bermula dengan 'kenapa', baik dari segi jalan cerita dan pengarahan, sampailah kepada tahap keyakinan Dr. Rozmey bahawa filem ini mampu mengutip RM40 juta. Tidakkah dia sendiri menontonnya?

Filem 2 Alam memfokuskan kisah seorang penyanyi terkenal, Amy semasa hidup dan matinya.

Dia sebenarnya seorang lelaki bernama Adam yang mengubah jantina semasa belajar di luar negara.

Kehidupannya digambarkan penuh jahil dan maksiat, manakala apabila mati, jenazahnya berdepan azab tidak diterima bumi.

Seringkas sinopsis tadi, semudah itulah 2 Alam digarap. Bukan niat untuk memperkecil-kecilkan usaha Ed Zarith dan Hairie Othman, tetapi hanya inikah yang mampu dipersembahkan oleh dua orang pengarah?

Seawal pembukaan, momentum filem ini sudah dibunuh. Penonton disogokkan dengan pembentangan slaid ala Microsoft Power Point yang bertanyakan bermacam soalan selama lebih dua minit!

Maaf Dr. Rozmey, kaedah untuk menjual ubat kurus tidak sama dengan cara bercerita di layar perak.

'Zaman kegelapan' Amy ditonjolkan berselang-seli dengan adegan persiapan mengkebumikan mayatnya.

Tidak dinafikan sinematografi untuk babak-babak di kampung dihasilkan dengan dramatik dan teliti, tetapi sayangnya kosong tanpa isi.

Keindahan syot-syot itu tidak dibantu dengan dialog yang kuat. Kalau ada pun, bunyinya sangat klise dan pernah didengar dalam drama televisyen era 1980an.

Sebagai contoh, "Sabarlah, ini takdir Tuhan. Sebagai orang Islam, kita harus terima qada' dan qadar".

Filem 2 Alam membulatkan sesuatu perkara dengan dangkal dan terus menghukum. 'Dunia' kampung digambarkan seputih-putihnya menerusi watak Ustaz, graduan dari Mesir. Dunia kota ditunjukkan sehitam-hitamnya dan penuh noda menerusi watak Amy, lulusan universiti di London.

Saya tidak pasti mengapa pengarah sangat obses kepada lagu Salam Terakhir nyanyian Amy Search.

Kalau lagu tema sekalipun, perlukah ia dimainkan berkali-kali untuk babak imbas semula? Mereka mahu membuat filem atau video muzik?

Tidak salah kalau ingin menjadikan naskhah ini sebuah melodrama, tetapi janganlah malas. Syot yang sama diulang pakai sehingga penonton naik muak.

Bercakap mengenai video muzik, terdapat satu adegan yang membuatkan saya keliru, sama ada mahu ketawa atau menggeleng-gelengkan kepala.

Ketika itu Amy dan kekasihnya, Juan baru berpisah. Kedua-duanya berjalan mengikut alunan irama perlahan sebelum bertembung, kemudian masuk ke dalam kolam renang dan menyelam. Apakah maksud dan kepentingan adegan ini?

Persembahan lakonan sangat menjengkelkan, tetapi tidak banyak yang boleh dilakukan pun jika skripnya sama taraf.

Sebagai contoh, "Aku betul-betul tak sangka kita dapat rogol penyanyi popular!" dan "Memang you takkan jumpa lelaki yang handsome macam I dalam dunia".

Sebagai bintang utama, Suhailah Salam lebih banyak menangis daripada bercakap. Dia juga asyik berpesta dan berpeleseran; tidak kiralah di dalam tab mandi, kereta atau di atas katil.

Mana adegan yang membuktikan dia seorang penyanyi popular? Mana adegan yang menunjukkan dia dulunya seorang lelaki?

Mengapa konflik jiwa Amy/Adam tidak diselam?

Mengapa Amy mengamuk dan mahu bunuh diri bila akhbar mendedahkan dia tukar jantina, walhal apa yang terpampang di muka depan ialah "Pengakuan Amy: Saya seorang lelaki"?

Jika 2 Alam sekadar mahu memberitahu betapa seksanya jenazah orang berdosa sewaktu dikebumikan, lebih bagus penonton membaca majalah Mastika saja.

Penceritaan filem ini melemaskan, bercitarasa buruk dan dakwahnya tidak kesampaian.

Ada baiknya saya berhenti di sini. Saya tidak mahu disalahkan nanti jika ulasan ini boleh membantutkan impian Dr. Rozmey mencatat jumlah kutipan yang luar biasa.

.:. dipetik dr akhbar...hihihihi...

mesej cte tu mnarik...tp...cmni ke 40 juta...kte tgk je brp die leh dpt...

Caj tinggi.

Seorang doktor yang berpengalaman 25 tahun mendakwa turut menjadi mangsa caj tinggi dan tidak munasabah sebuah hospital swasta di ibu negara, selain meminta bayaran tambahan ketika disorong ke bilik Pengimejan Resonans Magnetik (MRI).

Beliau dari Petaling Jaya, mendapatkan rawatan di hospital swasta itu pada 12 November lalu selepas sebulan mengalami sakit di kedua-dua buku lali menyebabkannya tidak dapat berdiri atau duduk dalam tempoh lama.

Cmne tu??doktor sndiri pn kena caj tinggi. Inikan pulak kte ni yg rkyt biase. Tp mmg pun, knp prlu dkenakan caj yg tinggi dan tidak munasabah. Tau la hospital swasta,tp kena la brpatutan ngn taraf hidup rakyat Malaysia ni.

Wednesday, November 24, 2010

wa...td ku trbace la...

Perdana Menteri menerima gaji bulanan sebanyak RM22,826.65 mengikut Akta Ahli Parlimen (Saraan) (Pindaan) 2005, mulai 1 Januari 2004.

Sementara itu Timbalan Perdana Menteri pula dibayar sebanyak RM18,168.15 sebulan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, manakala bagi Jemaah Menteri, mereka menerima gaji sebanyak RM14,907.20.

byk tul..tu br 1bulannye gji...
klau 1thun da brp tu...

Tuesday, November 23, 2010

hampir 37 tahun berkhidmat..lme kn...

kenyang sudah...
hihihi..sbnrnye td kt bhgian ku ade wt jmuan smpna mjlis prsaraan KSU..
bliau spttnye brsara 25 nov ni...
n arni & esok bliau bcuti..
tp bliau dtg gak krn jmuan ni n ade tmurmah ngn org2 ttntu..
lme gak ar tGGu bliau..
tp sblm tu,smpt lg bhgian ktorg amik gmbr...
hehehe
stiap kli dgr bkk pntu je,msti ckp ar die da dtg...
hihihi..sbnrnye xdtg lg...
ble bliau dtg,bliau minta mf krn biarkn lme mnunggu
bliau br lps abis dtmuramah oleh Brita Harian..
wa..org media dtg...

dmulai dgn gmbr brsame bliau utk kli trakhir.
n dismbung ngn ucapan dr BOS ktorg...xlpe jg ucapan dr bliau...
esOk mrupakan ari last bliau..
bliau ckp esk die nk spare crmin mata itam la..hehehe
lg pn esk bliau dtg brsame ngn istri...

nk kata pnjg ucpn bliau,xla jgk...tp brmakna...
bliau bcte yg bliau tlh brsame2 ngn BOS ktorg agk lme..
dr dlu zmn bljr...smpai la kbtulan dftr msuk KPT pn sme2...hehehehe
connectivity....
bliau ckup rpt la ngn bos..diorg br 3 sbnrnye bljr sme2 dlu..
ngn arwah TKSUB....

lps abis ucpn,ptong kek..
n MAKAN time...hehehehe srta prsmbhn ppoint...
jge xlpe brgmbr utk Brita Harian(BH)...org BH la amik...
xtau la msuk ke x kn...hihihihi

pstu smua lmbt mule kn kje..
hehehe..yela..mkn pn da nk kt kul 2..hmpir 1 jam gak la td...
bliau tlh dtnye oleh BH,ape plan lps ni..
bliau cme gtau utk brehat dlu...
ye ar,da lme bkerja kn..
org bsr lak tu...
fhm2 je la cmne tugas kje bliau..

lps ni,bkn 1 je bos bru prlu dssuaikn utk brurusan...
tp 2 bos...hehehhe
1 lg bos mggantikan arwah TKSUB yg dlu...
khabar angin yg slme ni dheboh2kn,akhirnye jd knyataan gak...
trime je la ye ngn ati yg redha...
hihihihi...
SYMP kn....
;-)

p/s: bliau bkrje da lbih krg 36thun 8bulan 10 ari..
yg kte ni br je 2 thun da cmni...
hihihi...cmne tu...bYgkan ape yg tjdi akn dtg...
alhmdulilh,bliau siht lg....
kte cmne??? ;-D

Thursday, November 18, 2010

wa...brite mnarik ni...KSU baru KPT...

Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan, Pengurusan dan Transformasi), Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), Ab Rahim Md Noor, dilantik sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi yang baru mulai 25 November ini.

Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, dalam satu kenyataan di sini hari ini mengumumkan pelantikan Ab Rahim itu bagi menggantikan Tan Sri Dr Zulkefli A Hassan yang akan menamatkan perkhidmatannya sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi pada 24 November ini.
Ab Rahim, 53, berkelulusan Sarjana Sains Polisi dari Universiti Saitama, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Geografi dari Universiti Kebangsaan Malaysia.
Beliau memulakan perkhidmatan dalam Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik pada 9 Januari 1984 dan antara lain pernah menjadi Pengarah Unit ISO9000 MAMPU; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Kementerian Pengajian Tinggi dan Timbalan Pengarah, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Perbadanan Putrajaya.

Mohd Sidek turut merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada Dr Zulkefli atas segala sumbangan dan khidmat bakti beliau kepada Perkhidmatan Awam dan negara selama 36 tahun, terutama sepanjang tempoh beliau memegang jawatan sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi. - BERNAMA

p.s: mknenye lps ni nk tggu TKSU(B) la nmpknye..
sape la kn...

Tuesday, November 16, 2010

mcm2 cte akhir2 ni...

ape kah mksud tu..
ade kah tu slh 1 petanda...
nauzubillahiminzalik...hrp2 djauh kn la...

ku xbrni nk kupas lbih2 psl tjuk2 ni..
kang trslh ckp,ade yg slh fhm...
sbb kte xtau prkara sbnr..
kte xdgr dr kedua2 belah pihak..kte xtau asal usulnye..
jd,jgn la ssuka ati wt kputusan sndiri...

cte yg ku ckp td,antaranye ialah :
http://aididmuaddib.blogspot.com/
http ://uncleseekers.blogspot.com
http ://ACjawabdakwaan Article


Jgn la kte sbuk2 nk cmpur bnde2 cmni...
lbih baik,kte isi kan ari2 yg akn dtg dgn prkara berfaedah..
lg pn,ari raYe aiDilaDha bakal datang esok ari.
di waktu ni,jemaah haji da mnjlankn wukuf di arafah. Kira-kira 2.5 juta umat Islam lengkap berpakaian ihram serba putih berkumpul di Arafah krn ini mrupakan kemuncak kpd ibadah haji.

Hrp2 jemaah haji yg sdg mnunaikan ibadah haji di sana beroleh haji yg mabrur dan selamat pulang ke Malaysia dlm keadaan sihat walafiat. ~ Tetiba teringat kt ibu bapa ketika menunaikan ibadah haji beberapa tahun yg lepas.~

Wednesday, November 10, 2010

mnuju ke PD..
utk bengkel...mls tul..
nk jd urustia la ai...
da lme xkna jd urustia...

Tuesday, November 9, 2010

da 22 tahun da umurku...;-)

arini 9 nov bertambah la umur KeTUAan ak...hihihihi
xnk la...kMUDAan la...
thnks 4 the all wishes in FB srta kt hp...
pgi2 smpai je kt ofce da brderet da ucpn...

thnks byk2 utk dak2 umah n si dia krn mnymbut ari lahir ku..
wlaupun ngn dak umah kantoi bbrp kali...
n akhirnye ku trkena gak...
xpe la...sme2 trkena kan...;-)
p.s: utk dak2 umah tq krn brsme2 brsush pyh slma 2thun lbih kte duk brsme2 mrantau kt
ptjya ni...hehehe..kte share sme2 ssh sng...ku mtk maaf klau ade slh silap..alamak da
cm nk rye la plak...

ttbe td kt ofce,ade kek gak..
sbnrnye utk org lain n smpena prpisahan 1org staf...tp tu dkire smbut 1kali la ye..
hehehehehe
arni gak,mrupakan konvensyen KIK...
bg bhgian ku,thun ni mrupakan pnyertaan yg ke-3 di kementerian n 1kali di wilayah...
hrp2 GOBEYOND kali ni,msih mndpt tempat...amiin...

arni gak mrupkn ari bZ ku utk mnruskn kje,bg bengkel yg brmula esk...
n ku gak scara xlgsung kna jd urustia..
nmpknye PD dtg lg la ku ye...
10-12 ku akn brKAMPUNG kt PD..
sbnrnye ku pn xtau,ttbe je ade nme kt surat edaran tu..
bkn nk gtau awl2...huhuhuhu

utk ari lahir ku kli ni, ku DOA kan agar sgala2 nye selamat dunia akhirat,eppy sllu..
dipjg kn umr n ksihtn,dmurah kn rzki,dlimpahi rhmat n dkurniakan kbaikan dlm stiap prkara yg ku lakukan...hope dlimpahi ksihatn yg baik2 utk fmly ku,kwn2 ku...n yg tbaik je utk smua...;-)

nnt klau smpt,ku update gmbr kek ye...hehhehe

Monday, November 8, 2010

sesi brknalan...

erm..cmne nk cte eh..
hehehhe...
xtau la nk ckp ape..
ni kre pctian ke ssi brtmbh rpt ke ape ek....hikhikhik
tp alhmdllillh la smuanye bjln lncar...
wlaupun msih mlu2 + segan...
tp ok la...
ade mse kna kcau je ngn diorg...hehehe
ade mse baik,diorg kira ok gak ar...
nsib la diorg da tau ak cmne...;-p

Monday, November 1, 2010

klau la FB da ade pd zmn dlu...






bayangkan la cmne ye...
klau dari dulu da ade...hihihihihi
yela FB zmn skrg,klau leh smua bnde nk dgtau kt stu...
;-)






























da msuk bln NOV..

pejam clik,pjm clik da nk akhir thun...
da mula msuk bulan NOV...
fuh...kjp la plak rse kn...

last bln OKTOBEr artu...
bRAMAi2 la ke Felda Taib Andak tu..
ke alamat spt brikut...hehehe..xyh la gtau alamt...
jp2 last ke..hehehhe..xla..2ari sblm abis bln 10...
selamat da kWn ku sorg ni...aLhamduLLilah...
SELAMAT ????hihihihi
lum kwin lg...br tunang...
tp tunang tu da kire MNGHAMPIRI ke alam kwin la kn....
SELAMAT MEnEMpuh aLAM prtunangan mamiko (ups,xmsuk kn plak link blog die)
hehehe...xpe la ye...
n xlme lg lps ni(thun dpn)...hilang la 'housemate' ktorg....huhuhuhu
tGGL la kte br 3 je...(utk umah swa ktorg je)..hihihihi

tu yg ku ckp,kjp je da ujg thun....
da nk kWin,kWn ku sorg tu...
gmbr tng,nnt la ku upload eh...
(p.s/ mls ke ade kje eh...ade kje)..hihihi
bos ade kn arni...

lps ni,tggu glirn 1org lg lak nk tng...
insyllh bln 12 ni...
sorg2 da mnuju ke ALAM tu...
hehehehe....
xpela, da smpai SERU kn...

lps ni pn,ade bdk kelas dulu(zaman poli) yg da nk kwin...
THNIAH la ye...
k,sape lg lps ni...hehehehe

Thursday, October 28, 2010

plBagai soalan yg ku nk tnye...tp xtau jwpn nye..;-p

hihihii..mrpek je kn TAJUK tu...
just joking...
ye ar...kdg2 tr ingin nk wt kn BLOG ni mnarik...
bile blog mnarik,ade smgt ar nk tlis blog tiap2 ari kn...
tp xtau cmne nk wt...
CMNE eh kwn2??

nk mtk idea ni...

1) ape yg prlu utk ssbuah blog
2) dr segi susunan nye
3) yg dpt mnarik prhatian org
4) ape yg mnyebabkan kte suka ssbuah blog tu

stkt ni, tu je la soalan yg dpt ku fikir dlu..
nnt ble da ingt,ku smbung ye..
hehehhe

klakar2...

hehehe...
ku xtau ar,'die' dgr ke x..
ble ingt2 balik,cm klkar pn ade...

cmni cte nye,pgi td,ku dpt cll dr akk tu la
die ckp leha,akk da tlg kemaskan brg leha..
nnt amik eh..
pstu lps ak stle wt kje ku skit,ku pn g la..
(sbnrnye ni psl prtukaran bilik ku)
smpai2 je kt bilik tu,ade lg 1org akk tu..
BAIK je die sound...
die leh ckp,leha ni brg ko pn akk tu kemaskan.
trus ak jwb..eh,ku xsuh pn akk tu kmas..nnt ku kemas la..
lg pn,klau ku amik brg ku dlu smua,kt mne ku nk ltk kt blik bru ni..
blik bru ni lg byk brg sgt2 dr bilik n tmpt ku yg kcik tu...
tu pn,org len lak yg complain ckp brg ku byk..

ku amik brg ku skit,pstu trus ak blah
smpai kt blik ku,ade kwn ku dtg..
pstu ku cte ar kt die...
nk kata kuat suara ku,xla jga,nk kata slow,xla jgk...
hihihihihi
ku cte ar kt kwn ku psl td..
pstu ttbe je,akk yg 'brckp' tu dtg..
ngn snyum2 nye,dtg nk pinjm brg..
trDIAM jp la...
hahahahhaha

ku xtau ar die dgr ke x...
hahahhahahahha
tu ar,lain kali klau nk ckp SIANG2, PANDANG2..
agk2 dgr ke x eh...
hihihihii...lantak ar....

Jika Belum Siap,Cintai Ia Dalam "DIAM"

Bila belum siap melangkah lebih jauh dengan seseorang, cukup cintai ia dalam diam ...

kerana diammu adalah salah satu bukti cintamu padanya ...
kau ingin memuliakan dia, dengan tidak mengajaknya menjalin hubungan yang terlarang, kau tak mau merosak kesucian dan penjagaan hatinya..

kerana diammu memuliakan kesucian diri dan hatimu.. menghindarkan dirimu dari hal-hal yang akan merosak izzah dan iffahmu ..

kerana diammu bukti kesetiaanmu padanya ..
kerana mungkin saja orang yang kau cinta adalah juga orang yang telah ALLAH swt. pilihkan untukmu ...

ingatkah kalian tentang kisah Fatimah dan ALi ?????
yang keduanya saling memendam apa yang mereka rasakan ...
tapi pada akhirnya mereka dipertemukan dalam ikatan suci nan indah ....
.............

kerana dalam diammu tersimpan kekuatan ... kekuatan harapan ...
hingga mungkin saja Allah akan membuat harapan itu menjadi nyata hingga cintamu yang diam itu dapat berbicara dalam kehidupan nyata ...
bukankah Allah tak akan pernah memutuskan harapan hamba yang berharap padanya ?????

dan jika memang 'cinta dalam diammu' itu tak memiliki kesempatan untuk berbicara di dunia nyata,
biarkan ia tetap diam ...

jika dia memang bukan milikmu, utk Allah, melalui waktu akan menghapus 'cinta dalam diammu' itu dengan memberi rasa yang lebih indah dan orang yang tepat ...

biarkan 'cinta dalam diammu' itu menjadi memori tersendiri dan sudut hatimu menjadi rahasia antara kau dengan Sang Pemilik hatimu ...

Simpanlah dalam hati(SIMPATI) saja semua rasa yang ada..
Jika memang Ia menjadi Milikmu.. itu adalah hadiah kecil yang diberikan ALLAH atas setiap doa Tulus yang engkau panjatkan kepadaNya..
Tapi jika dia menjadi milik Orang lain.. bersabarlah.. kerana ALLAH akan memberikan Yang terbaik untukmu..
Yakinlah bahwa engkau telah melakukan kebenaran dengan "DIAM"mu..

( http://forum.dudung.net)

Tuesday, October 26, 2010

br lps bc dr blog hiburn...hehehe

Sbnrnye td da wt kje..pstu ttbe xde idea nk wt...trus la xwt kje...hahahhaa
ttbe bc kt blog gosip artis,trnmpk la ni...

Ayu Raudhah sudah sah bertunang dengan jejaka kacak, Zakuan Adha
yang merupakan pemain bola sepak Malaysia. 17 Oktober baru-baru ini, keluarga Zakuan telah datang rumah Ayu Raudhah untuk tujuan menyunting bunga di taman. Mengikut perancangan, Zakuan Adha dan Ayu Raudhah bakal bernikah di Kedah pada 20 Januari 2011. Maknanya mereka berdua hanya akan bertunang lebih kurang 4 bulan sahaja.

N

Berita yang kami baca dari Twitter Pak Nil menyatakan yang Nana XFM atau dulu dikenali dengan nama Nana AF telah selamat melahirkan seorang anak perempuan. Tahniah ucapkan.

Update: Nama anak Nana XFM ialah ALTHEA RAQEEM BRYAN.


Saje je nk share...kata xde kje kn...cmne nk wt kje ni...huhuhu

Friday, October 22, 2010

wa..ni bagus ni : Pinjaman rumah 100 % untuk golongan muda

Kerajaan memperkenalkan 'skim rumah pertamaku' melalui Cagamas bagi membantu golongan muda yang baru bekerja dengan pendapatan kurang RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah.

Skim itu menawarkan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000.

"Skim ini adalah untuk pembeli rumah pertama berpendapatan isu rumah kurang daripada RM3,000 sebulan," kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentang bajet 2011 di Dewan Rakyat petang ini.

"Dalam kata lain, pembeli rumah mendapat pinjaman 100 peratus tanpa perlu mengeluarkan 10 peratus wang pendahulun, seperti amalan lazim," tembahnya.

Pada masa yang sama, tambahnya, pembeli rumah pertama juga diberi pengecualian duti setem sebanyak 50 peratus di atas surat cara pindah milik rumah yang berharga tidak melebihi RM350,000.

"Kerajaan juga mencadangkan pengecualian duti setem sebanyak 50 peratus diberi ke atas surat cara perjanjian pinjaman bagi membiayai pembelian rumah pertama tersebut.

Sementara itu, perdana menteri berkata, kerajaan juga akan memperbaiki lagi syarat-syarat untuk pinjaman perumahan bagi kakitangan awam, dengan:

1. Membenarkan pembelian hartanah daripada ibu, bapa, anak dan adik-beradik.

2. Menggandakan kadar pinjaman kepada RM20,000 berbanding RM10,000 untuk kerja-kerja tambahan rumah kos rendah bagi kumpulan sokongan dua; dan

3. Menaikkan had kelayakan maksimum pinjaman perumahan kepada RM450,000 berbanding RM360,000 pada masa ini.

"Kesemua langkah penambahbaikan pinjaman perumahan ini akan berkuatkuasa mulai 1 Januari 2011.

- BERNAMA

PTk da xde la...(utk golongan kerajaan tau la psl ni)

Kerajaan bersetuju untuk memansuhkan sistem Penilaian Tahap Kecepatan (PTK) untuk kakitangan awam, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Katanya, PTK akan digantikan dengan satu sistem penilaian yang lebih sesuai dan diterima oleh penjawat awam menjelang Jun 2011.

Beliau menegaskan demikian ketika membentangkan bajet 2011 di Dewan Rakyat petang ini.

Perdana menteri itu, keputusan itu dibuat dalam usaha berterusan menyediakan kerangka penilaian yang lebih bertanggungjawab, relevan dan menyeluruh serta mengambilkira maklumbalas para penjawat awam.

Katanya, penjawat awam selaku pelaksana dasar adalah komponen yang amat penting dalam usaha negara merealisasikan wawasan kebangsaan.

"Tanpa agen pelaksana yang cekap, berkesan dan dinamik, wawasan negara akan hanya tinggal sekadar matlamat murni", tegas perdana menteri.

Rasa tidak puas hati berkaitan PTK tidak sahaja bangkit dari kakitangan bawahan, malah sehingga peringkat pegawai kanan kerajaan.

Sebelum ini, Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mahu PTK dikaji semula termasuk dari segi kenaikan pangkat dengan tidak hanya mengutamakan mereka yang lulus cemerlang tahap empat sahaja.

Sebaliknya, Presidennya, Omar Osman dilaporkan berkata penjawat awam yang lulus tahap tiga namun berpengalaman dan menunjukkan prestasi kerja yang cemerlang, juga perlu diberikan keutamaan untuk kenaikan pangkat.

Katanya, ini kerana sejak PTK diperkenalkan pada 2002, kakitangan lama memang sukar untuk mencatat keputusan cemerlang dalam peperiksaan PTK berbanding kakitangan muda.

Mengikut sistem PTK, mereka yang lulus tahap empat layak dipertimbangkan bagi kenaikan pangkat dan anjakan gaji manakala lulus tahap tiga layak dipertimbangkan bagi kenaikan pangkat.

Ramai kakitangan lama yang berpengalaman, sukar menikmati kenaikan pangkat disebabkan lulus tahap tiga dan terpaksa bersaing dengan mereka yang lulus cemerlang tahap empat.

tentang bajet 2011

Kerajaan mengumumkan bantuan khas kewangan sebanyak RM500 kepada kakitangan awam gred 54 dan ke bawah, termasuk pegawai kontrak dan pesara kerajaan.

Ia akan dibayar pada bulan Disember bagi meringankan beban perbelanjaan persiapan persekolahan.

Perkara itu diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ketika membentangkan bajet 2011 di Dewan Rakyat petang ini.

Selain itu, kerajaan juga menaikkan kadar bantuan mengurus jenazah kepada RM3,000 berbanding RM1,000 sekarng, selaras dengan kenaikan kos pengurusan jenazah.

"Bantuan ini juga akan dipanjangkan kepada pesara kerajaan," tambah beliau.

Kerajaan juga, katanya, perkhidmatan pegawai khidmat singkat akan tamat pada 31 Disember 2010, akan disambung setahun lagi.

Oleh itu, kementerian dan agensi tidak dibenarkan untuk menambah bilangan pegawai khidmat singkat baru.

Wanita

Najib juga mengumumkan penjawat awam wanita diberi pilihan untuk menentukan sendiri sama ada untuk mengambil cuti bersalin bergaji penuh sehingga 90 hari.

Sekarang ini, mereka menikmati 60 hari kecuali di Kelantan yang telah melaksankan tempoh cuti 90 hari berkenaan.

Najib berkata kemudahan, yang bertujuan menambah baik kemudahan cuti bersalin penjawat awam wanita, bagaimanapun tertakluk kepada kelayakan keseluruhan bilangan cuti bersalin sebanyak 300 hari sepanjang tempoh perkhidmatan.

"Sememangnya pun, kerajaan sungguh mengambil berat dengan kerjaya dan kebajikan penjawat awam wanita. Mereka juga perlu memberi tumpuan kepada penjagaan keluarga, terutamanya anak yang baru dilahirkan," kata Najib.

Najib berkata kerajaan juga memperuntukkan RM30 juta bagi meningkatkan penyertaan wanita dalam bidang keusahawanan, termasuk untuk memperkenalkan Program Inkubator Kemahiran Ibu Tunggal dan mengadakan Anugerah Perdana Usahawan dan Tokoh Aktivis Wanita bersempena Hari Wanita mulai tahun depan.

Pelakon Yalal Chin meninggal dunia : utk sape2 yg xknl kn....


PETALING JAYA: Jenazah pelakon dan dramatis terkenal, Yalal Chin selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kelemak, Alor Gajah, Melaka pada pukul 11.30 pagi, Sabtu.

Beliau meninggal dunia kerana sakit jantung dan komplikasi pendarahan dalam otak di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Cheras pada pukul 12.15 pagi, Sabtu.

Allahyarham sebelum ini ditempatkan di Unit Rawatan Jantung (CCU) di HUKM kira-kira dua minggu lalu.

Yalal Chin atau nama sebenarnya Yalal Abu Chin, 67, meninggalkan seorang balu iaitu Suriani Mohd Yusof.

Jenazah Allahyarham dibawa ke Melaka, awal pagi ini, untuk disemadikan di kampung halamannya.

Sepanjang penglibatan arwah dalam industri seni, beliau pernah bergelar pengarah, pengurus produksi dan jururunding skrip.

Yalal pernah muncul dalam filem Misteri Jalan Lama, Paloh dan Wanita Bertudung Hitam, drama bersiri Ezora dan telefilem Aku Yang Aku Cari.

- MSTAR

Tuesday, October 12, 2010

tiada lg PMR pada 2016, UPSR dikekalkan

Kementerian Pelajaran hari ini memutuskan tidak akan meneruskan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dalam formatnya sekarang tetapi diubah menggunakan format baru melalui penilaian berasaskan sekolah.

Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) pula akan diteruskan tetapi dengan penambahbaikan bentuk dan komposisi subjek.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, perubahan format baru bagi kedua-dua peperiksaan itu akan berkuat kuasa serentak pada peperiksaan 2016.

Menurutnya, kitaran kepada perubahan dasar dalam dua peperiksaan itu akan mengambil masa enam tahun dan bermula serentak pada kohort sesi persekolahan 2011.

Muhyiddin juga tidak menolak kemungkinan satu nama baru akan menggantikan PMR pada 2016 nanti.

"Maka pada ketika itu, kita akan adakan UPSR (format baru) dan mungkin PMR dalam bentuk baru yang tidak dipanggil PMR lagi," katanya selepas bersarapan pagi dengan media Malaysia dan para pegawainya di sini hari ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata, perubahan itu sejajar dengan tuntutan masyarakat yang tidak mahu sistem persekolahan terlalu menekankan peperiksaan.

Monday, October 11, 2010

101010-persandingan kayangan

Akhirnye....

Pasangan dua sejoli, masing-masing berusia 38 dan 30 tahun yang berpakaian sedondon putih itu diijbabkabulkan bapa Dr Halina, Leftenan Kolonel (B) Mohd Yunos Mohd Ali sambil disaksikan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) Datuk Che Mat Che Ali, di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya kira-kira jam 11.40 pagi.

Sebelum itu, Dr Sheikh Muszaphar tiba di masjid kira-kira jam 11 pagi, bersama sembilan dulang hantaran, manakala Dr Halina tiba 10 minit kemudian dengan membawa 11 dulang.

Majlis pernikahan yang dihadiri lebih 1,000 tetamu itu turut diserikan kehadiran beberapa angkasawan luar negara kebetulan berada di negara ini sempena Kongres Planetari Association of Space Explorers (ASE) Ke-10 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), sejak beberapa hari lalu.

Kayangan ke..hehehe..lbih krg ar..ade la skit2 kn..

kemalangan ngeri kt simpang ampat...rmai tul...

MELAKA: Kerajaan Melaka mengucapkan takziah dan menghulurkan bantuan kewangan kepada keluarga mangsa yang terbunuh dalam satu kemalangan ngeri membabitkan dua bas, sebuah van dan tiga kereta di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Plaza Tol Simpang Ampat dekat sini, petang semalam.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, berkata kerajaan negeri memberikan bantuan sebanyak RM1,000 bagi menguruskan pengkebumian setiap jenazah manakala mangsa yang cedera parah juga diberi RM1,000 dan cedera ringan sebanyak RM500.
"Kepada semua keluarga yang terbabit saya harap mereka bersabar," katanya kepada pemberita selepas menziarahi jenazah mangsa kemalangan itu di Hospital Melaka di sini, awal pagi hari ini.
Turut menziarahi mangsa, Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob, dan isteri, Toh Puan Zurina Kassim; Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka, Datuk Wira Othman Muhamad; dan Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka, Datuk Wira Omar Kaseh.

Dalam kemalangan ngeri jam 6.40 petang semalam, seramai 12 orang maut manakala lebih 40 lagi cedera.

Semua mangsa yang meninggal dunia dan 11 yang cedera dihantar ke Hospital Melaka manakala mangsa lain dihantar ke Hospital Tampin dan Hospital Tuanku Ja'afar di Seremban.

Mohd Ali akan mencadangkan kepada kerajaan supaya kelajuan bas ekspres dihadkan tidak melebihi 90 kilometer sejam, sebagai langkah membendung kemalangan seumpama itu.
Suasana sedih dan tangisan anggota keluarga menyelubungi bilik mayat hospital Melaka sebaik jenazah 12 mangsa kemalangan itu tiba jam 12 tengah malam tadi.

Mohd Ali berada di bilik mayat itu sehingga 4.30 pagi tadi bagi mententeramkan anggota keluarga yang begitu sedih selepas dipanggil untuk membuat pengecaman jenazah terbabit.

Sebuah balai polis bergerak diwujudkan berhampiran bilik mayat itu bagi memudahkan anggota keluarga terbabit berurusan.

Setakat ini, kawasan bilik mayat itu dipenuhi dengan anggota keluarga mangsa yang menunggu untuk membawa pulang jenazah bagi dikebumikan di kampung masing-masing hari ini.

Bedah siasat dan pengecaman mangsa yang terbunuh dijangka selesai pagi ini. - BERNAMA

Wednesday, October 6, 2010

selasa 5 oktober 2010

KUALA LUMPUR: Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan) Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Dr Ramli Hasan, 52, yang meninggal dunia pada awal pagi tadi, dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Lebuh Raya Karak-Kuala Lumpur di Gombak di sini.

Allahyarham yang meninggal dunia di Hospital Selayang pada jam 2.53 pagi meninggalkan isteri Datin Kasiah Tahir, 49, dan lima orang anak.
Anak keduanya, Aizat Akmal Ramli, 23, berkata ayahnya yang tidak pernah mengalami apa-apa penyakit tetapi mengadu sakit dada tengah malam tadi.
"Lepas itu kami bawa ayah ke klinik tapi mereka kata ayah tidak sakit apa-apa, dan kemudian kami balik semula ke rumah dan saya tidur balik.

"Tapi apabila baru sahaja melelapkan mata, emak kejutkan kami supaya bangun, katanya ayah dah sakit tenat.

"Kami kemudian bawa ayah ke Hospital Selayang dan dimasukkan ke wad kecemasan tapi tak lama kemudian mereka kata dah tak dapat buat apa-apa," katanya kepada pemberita di Taman Batu Muda di sini hari ini.

Aizat Akmal berkata sebelum menghembuskan nafas terakhir ayahnya sempat berpesan kepadanya supaya menjaga adik-adiknya yang lain dengan baik.
Turut menziarahi Allahyarham ialah Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi Tan Sri Dr Zulkefli A. Hassan serta pegawai kementerian dan warga Kementerian...
-- BERNAMA

Tuesday, October 5, 2010

idEa plez....

arni besday ank sdare ku...hana...
da WISH da..hehehe
yg ke 4 thun...
n bakal mndpt adik...
tp bkn kna poW ngn bthday girl,tp kna pow ngn abg nye...
hikhikhik...
nk bg adiah ape eh utk die...
xde idea la..hhihiihi
ni la besday girl nye...

al-Fatihah

Tanggal 5 Oktober 2010 = 26 Syawal 1431 H mrupakan saat2 kJutan bg warga KPT...
mmg xSangka...

Takziah kpd kluarga arwah TKSU(B) KPT..
n al-fatihah kpd arwah...smoga rohnye dicucuri rahmat hendaknya n ditempatkan di antara orang2 yg briman..
aMiin...

smlm, arwah msih sihat..n ttbe smua wrga dikejutkn dgn brita trsbut..
knangn trakhir brsme bliau,ktika bliau brsame2 ktorg di mjlis rye...
arwah spt biase mmbuat lwk n gelak2 brsme ktorg..
xsngka,kata2 yg trakhir tu mnjdi kata2 trakhir bg ktorg...

td,alhmdlillh ku brpluang utk mmbaca kn surah yasin utk arwah & smpt mlihat keadaan arwah slps dikafankan..
arwah mninggl dlm keadaan baik n spt dlm keadaan tido ...
arwah sgguh rpt ngn bhgian ktorg..klau tjmpe pn,psti akn snyum & btanye khabar...
eh,mmg cm xcaye la..nmun sdh dtntukan ktntuan nye kn..

ku prnh la jga arwah 1 kli..
arwah mmg smpoi, simple, sng la brurusn ngn nye..
da rmai cll,nk mtk cv utk wt brita psl arwah...
tggu je la..cmne la kn PA nye...

Thursday, September 30, 2010

Terminal baru dijangka dibuka akhir tahun..

Terminal Pengangkutan Bersepadu Bandar Tasik Selatan (ITT-BTS) dijangka dibuka penghujung tahun ini iaitu lebih awal daripada tarikh yang dijangkakan sebelum ini.

Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, kebanyakan terminal dan kemudahan di ITT-BTS siap lebih awal daripada yang dijadualkan.
Saya tidak dapat memberikan tarikh khusus, ia terpulang kepada Menteri Pengangkutan untuk memutuskannya, katanya yang dite-mui selepas melawat terminal berkenaan semalam.
Katanya, pengurusan operasi terminal berkenaan akan menggunakan sistem elektronik canggih yang bakal memacu penggunaan sistem satu tiket untuk semua perjalanan pada masa depan dan menghalang ulat atau penjual tiket tidak sah.

Sistem satu tiket adalah cara terbaik. Ia menjadi salah satu matlamat di bawah Program Transformasi Kerajaan. Saya yakin menerusi kaedah penguatkuasaan dan pencegahan akan dapat mempertingkatkan keselamatan dan menghalang penipuan tiket, katanya.

Katanya, terminal itu bakal menyelesaikan aduan berkaitan masalah terbesar orang ramai iaitu ketiadaan penyambungan antara pelbagai pengangkutan awam.

Sistem di dalam terminal ini adalah yang pertama di Malaysia daripada segi kecanggihan kerana kemudahannya yang sama dengan lapangan terbang. Segala-galanya berkaitan di sini demi untuk keselesaan penumpang, mereka boleh memilih menggunakan bas, LRT, Keretapi Tanah Melayu (KTM) atau ERL, ruangnya juga besar dan berangin, katanya.
Bangunan enam tingkat yang mengandungi terminal bas itu juga akan menjadi tempat pertukaran antara perkhidmatan rel seperti KTM, LRT Ampang, ERL ke Lapangan Terbang Antara bangsa Kuala Lumpur dan bas RapidKL.

Ia mampu menampung kira-kira 40,000 penumpang dan 1,000 bas sehari dengan kuantiti 110 bas dalam sejam. Terminal bas di Bukit Jalil yang kini menyediakan perkhidmatan depoh secara sementara ke selatan akan dipindahkan ke terminal itu.

Ruang pelepasan dan ketibaan ditempatkan di tingkat dua manakala lobi untuk penumpang terletak di tingkat bawah sementara ruang menunggu teksi pula di tingkat tiga. Kawasan komersial pula terletak di tingkat empat manakala parkir kereta di tingkat lima dan enam.

Thursday, September 16, 2010

kMbali smula...

kjp je da smGGU rye kn...
lps ni mla la kje smula...
tp ku da kna g krsus...
tau ar ku xckup krsus lg...huhuhu

tp cra ak trime utk ke krsus tu agak xbrp mnarik ar..
tp bln pose kn..
ilang sabo gak ar ku..
last2 ku mtk fax je surt tu..
tp die ckp xlps...pstu die email je...
jd ar kn...
kira 4 ari gak ar ku xmsuk ofce..

esk nk g umah abg ak da...
em..cmne ntah...
tGGu je la...

alLhmdullilah,artu plan bbuka brsme fmly is DONE..;-)
brye brsme dak2 housemate pn SUCCESS...
brEunion brsme dak2 kelas pn GREAT!!!
mncari umah kwn lme n jmpe kwn lme pn BEST...
cme ade skit lg je xdpt brye..huhu
xDe rZki la nmpknye...
lain kli la je kte bjmpe ye..

Wednesday, September 8, 2010

balik kampung....

arni balik kg...hehehe
insyllh smua ade arni...
ni yg best ni....
arni da 29 ari kte brpose...
xlme lg je kn...
da siap2 pcking brg smlm..mcm byk lak bwk blik...
n bskut ry lg..
nsib la naik keta..
klau x...huhuhu

em..ku xgtau ssuatu lg...
nnt la ku gtau ek..
xsmpt lg nk gtau dak2 ni la...
em...cmne ek nk gtau...
hihihihi

agk2 jem x jln arni..
rmai da mla blik smlm kn...
arni msti lg rmai...msti jem nye kt srmbn tu...

ble da smpai umah,lg la jrg bkk blog ni...
so,kna wish awl2 la ni ek..
hihihi
SLMT aRI rAYE aIDIlFItri
MAAF ZAHiR BaTIn...
;-)

Monday, September 6, 2010

da leh coUNtdown ni...hehehe

wa..smakin hmpir...
smua da xsbr2 mngira arinye...hihihi
bleh ke cmtu ek..
spttnye aRi2 trakhir ramdhn ni,smua sdih...
mklum la,bkl mningglkn bulan yg pling mulia n dbrkati ni..
huhuhuuhu

tp, biase la tu kn..
arni da ari yg ke 27 ramadhan,umat islm smua brpose...
hmpir smua da xsbr nk blik ry...
ade gak yg da mula blik dr ujg mggu artu...
trmsuk la akk ku..hihihi

utk diri ku,insyllh ari rAbu ku akn pulang ke kg halaman...
hehehehe
brSme abg n fMily...
rYe kli ni,agk sDih skit..sdih ke...
yela..biase keseMua adik brdik ade,xpn 1org je adik brdik yg xde..
ni 3Brdik xde pd pgi ryE tu...
eHm..xpe la,tu la luMrah nme nye kn...
rEDha je la..
tp xpe,pLan pd 8hB ni,insYllh smua aDe...
mDh2n...

Tuesday, August 31, 2010

Merdeka 3x.....

arni ari Kmerdekaan yg ke 53..
tema pd thun ni adlh 1 Malaysia mnjana transformasi....
arni da ari slasa n 21 ramadhan...
da tggl 10 ari trakhir ramadhan....
kjp je kn mse blalu....

cmne ngn prsiapan ry??hihihi
da kms umah ke??da wt bskut ry ke??
biase2 je la kn,xelok mmbazir...
arni ari last ku cti,ptg kang nk blik da....
esk kilije....;-)

Friday, August 27, 2010

aRi nuzul alQuran = 17 Ramadhan

kjp je kn...
kjp je da 17 Ramadhan..

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. etika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.


arni jg ku blik kg..
ku da apply cti utk ari isnin.
lme skit la ku kg..
ari slasa tu kn ARI KmerDekaan = 31 Ogos..
ari Rabu bru naik kje smula.
jp je kn da nk ujg bulan.
ttbe trasa cm smua nye cpt je...
TIDAK TERJADI KIAMAT HINGGA WAKTU TERASA SALING BERDEKATAN.SATU TAHUN SEPERTI SATU BULAN.SATU BULAN SEPERTI SATU MINGGU.SATU MINGGU SEPERTI SATU HARI DAN SATU HARI IBARAT SATU JAM ..ermm..tandenye mmg dah semakin dekat..sudahkah kite semua bertaubat??

Monday, August 23, 2010

Tahukah anda asal lagu "Selamat Hari Jadi"...

Tahukah anda asal lagu "Selamat Hari Jadi"

Lagu ucapan selamat menyambut harijadi "Happy Birthday To You" telah menjadi lagu yang paling popular di dunia, dinyanyikan berjuta kali oleh berjuta-juta orang. Setiap saat dan setiap detik di mana-mana pelusuk dunia pasti ada yang menyanyikan lagu ini bagi meraikan ulangtahun kelahiran seseorang. Semua golongan tidak kira yang dewasa, remaja mahupun kanak-kanak seawal usia setahun tahu menyanyikannya, atau sekurang-kurangnya mampu mengikut melodinya. Masing-masing dapat merasai keistimewaan lagu ini apabila dinyanyikan kepada mereka setahun sekali. Namun tahukah anda, bilakah lagu "paling popular di dunia," sepanjang zaman ini dicipta? Dan siapakah penciptanya

Happy birthday to you
Happy birthday to you
Happy birthday to ... ... ... ... ... ... ..
Happy birthday to you

Lagu asal "Happy Birthday to You" dikatakan telah dicipta oleh dua orang adik-beradik, Mildred J. Hill, seorang guru di Kentucky Experimental Kindergarten, di Louisville dan Dr. Patty Smith Hill, pengetua di sekolah yang sama. Melodinya dicipta oleh Mildred sementara lirik asalnya ditulis oleh Patty, bertajuk "Good Morning To All." Lagu "Good Morning To All" dicipta sebagai lagu kanak-kanak dan telah diterbtikan dalam koleksi "Song Stories of the Kindergarten" pada tahun 1893.

31 tahun kemudian, setelah Dr. Patty Smith Hill menjadi Ketua Jabatan Pendidikan Taman Didikan Kanak-kanak di Kolej Guru Universiti Columbia, seorang lelaki bernama Robert H. Coleman telah menerbitkan lagu tersebut tanpa meminta kebenaran daripada kedua beradik tersebut. Malah dia telah membuat versi baru dengan menukarkan lirik asalnya, "Good Morning to All", kepada "Happy Birthday to You."

Lagu versi Coleman dengan lirik baru telah menjadikan lagu tersebut popular dan sekaligus menenggelamkan versi pertama ciptaan adik-beradik Hill.

Setelah Mildred meninggal dunia pada 1916, Patty, bersama adiknya yang ketiga, bernama Jessica, mengambil tindakan mahkamah terhadap Coleman. Kedua beradik ini telah berjaya membuktikan yang melodi lagu tersebut adalah milik mereka. Disebabkan lagu tersebut telah disahkan secara undang-undang milik keluarga Hill, ia berhak untuk diberikan royalti apabila dinyanyikan untuk tujuan komersil.

Hakcipta yang pertama terhadap lagu ini telah dikeluarkan pada 1935 (selepas tuntutan mahkamah oleh Patty dan Jessica).

Pada tahun 1988, Birch Tree Group, Ltd. telah menjual hak lagu tersebut kepada Warner Communications (bersama aset lainnya) dengan anggaran $25 juta.

Dalam tahun 80an, lagu "Happy Birthday to You" dipercayai telah mengumpulkan sekitar $1 juta dalam bentuk royalti tahunan.

;-)

Thursday, August 12, 2010

sharing...

tjmpe 1 entry yg mnarik...
sje je nk share...hehehe
mnarik ke...;-p

Kepercayaan sekadar satu panduan


Ahli psikologi Barat, Dr. Kevin Leman membuat huraian mengenai hubungan pasangan mengikut urutan dalam keluarga.

Terpulanglah kepada anda sama ada mahu percaya atau tidak:

Sulung dengan sulung

  • Berpeluang besar untuk sering bertegang urat. Masing-masing sentiasa suka berkeras ataupun dalam menentukan siapa pemberi dan penerima perintah. Jika hubungan cinta terjalin, ia memerlukan jiwa besar dan kesabaran dalam menjalani hubungan seperti ini.

Sulung - Tengah

  • Sudut negatif dari hubungan ini adalah kemungkinan berubahnya sikap si anak tengah untuk menyenangkan si sulung. Anak tengah adalah pasangan yang serasi untuk siapa saja. Meskipun begitu, ia sering kali menganggap si sulung sebagai yang suka menggertak dan menakutkan.

Jika anak tengah berpasangan dengan anak sulung, maka sering kali ia harus merelakan keinginan dan impiannya demi pasangannya. Namun, jika si tengah cenderung bersikap seperti anak bongsu, mereka dapat menjadi pasangan yang cukup serasi.


Sulung - Bongsu

  • Kombinasi paling serasi. Si sulung dapat mengajarkan pasangannya, untuk bertindak lebih teratur dan dewasa, terutama saat menghadapi masalah serius. Sementara, si bongsu dapat seimbangkan sikap serius si sulung dengan mengajaknya bersantai atau sekadar duduk sambil berkhayal mengenai masa depan.

Tengah - Tengah


  • Pasangan ini dapat pergi ke manapun dan memutuskan apapun yang mereka sukai. Mereka dapat menjadi sangat serasi, apabila yang satu cenderung seperti anak sulung dan pasangannya seperti anak bongsu. Dengan begitu, mereka berdua dapat saling melengkapi.
  • Namun, anak tengah biasanya suka menyimpan rahsia. Hal ini tentu dapat menjadi halangan serius dalam berkomunikasi. Bagaimanapun, masalah akan mudah dan cepat selesai kerana mereka pandai berkompromi dan menjunjung tinggi perdamaian.

Tengah - Bongsu

  • Hubungan ini akan berjalan lancar, bila si anak tengah cenderung bersikap seperti anak sulung. Jika anak tengah menunjukkan ciri sejati, maka ia akan terbawa-bawa gaya si bongsu yang lebih santai dan suka mengikut kehendak diri sendiri. Ini berlaku, terutama apabila anak tengah ini adalah pihak perempuan.

Bongsu - Bongsu

  • Berhati-hatilah! Bersama pasangan yang seirama memang menyenangkan. Namun bila tidak melihat kenyataan, kamu akan sulit untuk mengawal situasi.

Bagaimanapun, jika sudah ditakdirkan bertemu jodoh mampukah perasaan cinta dan kasih sayang itu diketepikan?