Friday, August 27, 2010

aRi nuzul alQuran = 17 Ramadhan

kjp je kn...
kjp je da 17 Ramadhan..

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. etika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.


arni jg ku blik kg..
ku da apply cti utk ari isnin.
lme skit la ku kg..
ari slasa tu kn ARI KmerDekaan = 31 Ogos..
ari Rabu bru naik kje smula.
jp je kn da nk ujg bulan.
ttbe trasa cm smua nye cpt je...
TIDAK TERJADI KIAMAT HINGGA WAKTU TERASA SALING BERDEKATAN.SATU TAHUN SEPERTI SATU BULAN.SATU BULAN SEPERTI SATU MINGGU.SATU MINGGU SEPERTI SATU HARI DAN SATU HARI IBARAT SATU JAM ..ermm..tandenye mmg dah semakin dekat..sudahkah kite semua bertaubat??

No comments: